Kinesiska satelliter i repeatersegmentet
inte aktiverade – Någon som ser och lyssnar?

Posted by Erik SM7DZV on 5 oktober, 2015 in Nyheter |
SM7WSJ 007

Håkan SM7WSJ skriver här om de kinesiska satelliter som skjutits upp och nu sänder på repeatersegmenten för två metersbandet.

— Av Håkan SM7WSJ —

En del radioamatörer med god mottagning på repeaterdelen 145 Mhz har senaste veckorna kunnat höra CW-signaler från satelliter som passerar. Vad händer, undrar vän av ordning med god kunskap om de bandplaner vi har kommit överens om inom IARU. Här ett försök till kort genomgång av vad som hänt.

Någon som ser och lyssnar?
Vi kan inledningsvis konstatera att de transpondrar som ligger inom satellitdelen har aktiverats men inte de transpondrar som ligger i repeatersegmentet. Detta borde betyda att någon ser och lyssnar.

Vi visste att Kina byggde ett antal nya satelliter, men som brukligt är får man inte mycket information från det hållet, utan mer ett kungörande av vad som är bestämt och kommer att ske.

XW-2-frqplan

XW-2 frekvensplan. Klicka på bilden för att ladda ned pdf-fil.

När frekvensvalen (utan koordinering via IARU) offentliggjordes var det ett flertal vana satellitoperatörer som påtalade det olämpliga i att lägga transpondrar och telemetri i repeatersegmentet i vår del av världen. Mig veterligen har ingen fått ett svar på varför detta skett.

De CW signaler en del har hört, vid fem stycken 10-15 minuters passager om dagen, håller en bandbredd om 0,1 kHz och sändareffekten 17 dBm (50 mW) in i en så kallad ¼ vågs måttbandsantenn.

Kommer att spridas över tiden
I och med att dessa satelliter har olika massa kommer de över tiden att komma längre och längre från varandra. Vi kan redan efter några veckor se att så är fallet.

CAS3A_webbFörväntad livslängd på dessa satelliter borde ligga runt 8 år, men man vet inte vad som kommer att hända med dem. Om vi till exempel tar den stora framgången med HO-68 från Kina som koordinerades, och därför fick sitt Oscarnummer, avaktiverades den plötsligt utan att vi vet varför. Då vi inte har fått någon större insyn i vad som händer skulle detta mycket möjligt kunna hända även med dessa nya satelliter.

För att gå till den lagliga biten så uppfyller satelliterna alla bestämmelser gällande amatörsatellittjänsten, väldefinierad i ITU-RR, och där finns inget att framföra mot dem.

Avviker från överenskommelserna
Går man till den fina traditionen vi har i de olika IARU regionerna att dela frekvensspektrat på bästa sätt så avviker de här kinesiska satelliterna ifrån vad vi har kommit överens om. Vad motiveringen till avvikelserna är vet vi ingenting om.

Vad händer nu, undrar någon. Mitt tips är att medlemsländer i vår IARU region (1) kommer att påtala detta.  Därefter kommer vår IARU region att kontakta Region 3 för att orientera sig i vad som händer.

Följ utvecklingen på AMSAT-SM Hemsida
För den som vill fördjupa sig mer i ämnet hänvisar vi till AMSAT-SM hemsida, där vi följer utvecklingen noga.

Vi har ingen vidare insyn
Min sammanfattning blir, att vi amatörsatellitanvändare i vår region inte har någon vidare insyn. Vi följer allt som händer i rymden med stor spänning, och just nu är vi lika förvånade som alla andra.

73
Håkan SM7WSJ

 

Länkar

AMSAT om uppskjutningen

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com