Nu pekar tvåmetersantennen i Böda
mot Kaliningrad

Posted by Erik SM7DZV on 7 oktober, 2015 in Nyheter |
SM7HDZ och SM7MQE 2015-10-07

Björn SM7HDZ och Enar SM7MQE inne i teknikboden under dagens arbete med Bödarepeatern. FOTO: Erik SM7DZV

Det blev nog lite fel, när vi gonade antennen till vår 2-metersrepeater i Böda på norra Öland, tyckte Ölands Radioamatörer. För att inte strålningsloben skulle komma för nära Karlskrona, som ligger på samma frekvens, 145.750 MHz (Böda har tonöppning 71,9), riktade man antennen åt det håll där man har längst till en annan repeater på samma frekvens. Det blev Karlskoga.

Idag vred man antennen 180 grader. Nu pekar den mot Kaliningrad.

Bakloben räckte inte ens ned till Borgholm
Enar SM7MQE 2015-10-07Problemet blev bara att den egna repeaterns täckning på Öland blev alldeles för dålig. Bakloben täckte ner till Alböke, en dryg mil norr om Borgholm. Åt det andra hållet gick repeatern som ett spjut. Klubben fick in lyssnarrapporter från Västervik som gav signalrapporten 59 plus 20 dB. Repeatern gick emellanåt så långt som upp till E22 vid Valdemarsvik.

Vridit antennen 180 grader
För att komma till rätta med problemet har Ölands Radioamatörer idag vridit den stackade tvåmetersantennen 180 grader. Den pekar nu mot sydöstra Öland i riktning mot Kaliningrad. Klubben hoppas att Karlskrona även fortsättningsvis ska klara sig utan störningar. De som gjorde jobbet var Enar SM7MQE, Björn SM7HDZ och Erik SM7DZV. Klättrade gjorde Enar och Erik.

Bilden till höger: Enar under arbetet med Bödarepeaterns tvåmetersantenn.

Innan åtgärden gick repeatern in med 53 i Borgholm. Efteråt med 59. Nu återstår att se hur täckningen blir över ytan.

Erik SM7DZV

 

Länk:
Ölands Radioamatörer

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com