Fortsatt dåliga kortvågskonditioner

Posted by Erik SM7DZV on 8 oktober, 2015 in Okategoriserade |
Solen 2015-10-08 22-11-55

Bild av Solen 2015-10-08 klockan 20:03 UTC. FOTO NOAA

—  Av Kjell PB3SM / SM6CPI —

Kortvågskonditionerna har varit dåliga under senare tid. Kjell PB3SM skriver här om vad vi har att vänta oss under de närmaste dagarna: Inte särskilt mycket.

Som många har märkt, har konditionerna på kortvågsbanden varit riktigt dåliga de senaste tre dagarna. Kortare solbelysning på norra halvklotet och lägre energiflöde från solen leder till lägre joniseringsgrad och större påverkan från solvinden från koronahål. Här följer utdrag från SIDC i Bryssel, http://sidc.oma.be/index.php3 , daterade 8 oktober 12:30 UTC:

Solaktiviteten förblir mycket låg, inga C-klass utbrott de senaste 24 timmarna. Vi förväntar oss inte att situationen kommer att förändras.

Hög solvindshastighet och interplanetärt magnetfält ger geomagnetisk storm
Jorden påverkas fortfarande av den snabba solvinden från ett koronohål vid ekvatorn. Den höga hastigheten hos denna solvind, tillsammans med ett förhöjt interplanetärt magnetfält, samverkade till att skapa geomagnetiska stormförhållanden från 7 oktober till nu, med Kp-index upp till 7.

Solvindshastighet 750 km/s
För närvarande är solvindens hastighet fortfarande förhöjd (750 km/s) och, även om styrkan av det interplanitära magnetfältet har minskat till 5 nT, flera stormperioder kan förväntas över nästa 24 timmar. Där finns ytterligar ett koronahål på solen, på norra halvklotet. På grund av dess oregelbundna form och fördelning är det svårt att beräkna när det kommer att påverka jordmagnetfältet, men det kan troligen inträffa om 72 timmar.

Vänta fler stormtillfällen de näramste dagarna
Därför kan vi vänta oss flera stormtillfällen de närmaste dagarna, möjligen upp till nivån Major Storm.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com