Allt är inte becksvart

Posted by Erik SM7DZV on 13 oktober, 2015 in Nyheter |
SpaceWeather_massive_strip

Spaceweather.com publicerar just nu Ole Samuelsens norrskensbild över Tromsö. ”Norrskenet var så starkt att många av bilderna blev överexponerade”, säger fotografen. KÄLLA/COURTESY: SpaceWeather.  Klicka på bilden för att komma till Spaceweather.

— Av Kjell PB3SM —

De senaste veckornas förhållanden på solen, har inte gjort  kortvågsoperatörerna särskilt glada. Det skall dock nämnas att det ofta förekommer kortvariga öppningar, som varken förutsägelser eller klusterrapporter hänger med på. 10-metersöppningarna mitt i natten under SAC SSB var ett exempel på detta. För att ta vara på vad som bjuds, gäller, som alltid, att ha radion påslagen, aktivt lyssna runt och ropa CQ.

Det har också varit rikligt med tillfällen för Aurora-förbindelser på VHF, även för stationer med enkel utrustning. Om det inte räcker, så har man norröver kunnat gå ut ur stugvärmen och titta på det magiska färgspelet. I fredags, 9 oktober, fotograferade Ole Samuelsen det ljusstarkaste norrskenet han någonsin sett över hemstaden Tromsö.

KÄLLA/Courtesy http://www.spaceweather.com/

Läs mer På SpaceWeather om vad som orsakade det uppseendeväckande kraftiga norrskenet.Klicka på någon av länkarna.

 

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com