”Elolyckor allvarligare än man tror”

Posted by Erik SM7DZV on 15 oktober, 2015 in Nyheter |

Elsäkerhetsverket logoVi radioamatörer räknar inte normalt med att drabbas av elskador. Vi har ju avlagt prov och vårt certifikat bekräftar att vi rimligen bör veta vilka riskerna är, och hur vi ska göra för att inte drabbas. Ändå händer det ibland.

”Det är allvarligare än vad många tror att få ström genom kroppen”, skriver Elsäkerhetsverket i en artikel om elolyckor.

Elsäkerhetsverket har på sin hemsida på nätet en avdelning som handlar om elskador, bland annat en sida som handlar om skador vid elolycka.

Kroppen fungerar som ledare

”Alla vävnader i kroppen har olika förmåga att leda ström. Om strömmen passerar hjärtat är risken stor för allvarliga skador. Nerver, muskler och blodådror har hög ledningsförmåga medan senor, fettvävnader och brosk har låg ledningsförmåga.”

”Elektrisk ström kan ge allt från märkbara kittlingar och muskelkramper till oregelbunden hjärtverksamhet. I värsta fall uppstår hjärtkammarflimmer som är direkt dödande. Hur stor skadan blir beror främst på strömstyrkan, hur lång tid strömmen flyter genom kroppen, vilken väg strömmen tar genom kroppen samt kroppens kontaktyta mot spänningsförande del.”

Länk
Till Elsäkerhetsverkets artikel om elolyckor.

Erik SM7DZV

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com