JOTA-helg: Hjälp till att ge scouterna
en positiv bild av amatörradion

Scoutledaren och hans adepter: Rolf SA7BMX med några JOTA-deltagare. Bild från Färjestadens Scoutkår 2012. FOTO Åke SM7NJD.
— Av Erik SM7DZV —
Uppdaterat 2015-10-17 klockan 0949, 1006.
Just nu, lördag och söndag detta veckoslut, går årets JOTA, scouternas egen radiohelg. JOTA kan på sitt sätt ses som världens största scoutläger. Tema för årets JOTA är ”Världen är din”.
JOTA invigdes i förmiddags
Årets JOTA i Sverige invigdes just nu, i morse klockan 0930 lokal tid, på 3690 kHz. Invigningen finns också som offlineversion och ljudfil.
Frekvenser för regionala JOTA-stationer
JOTA-trafiken går som sig bör på lägre sidband på 80- och 40-metersbandet. Här är frekvenserna för svenska regionala JOTA-stationer: SK3JAM och SK4JAM: 3680 kHz; SK0JAM 3670 kHz; SK6JAM och SK7JAM: 3675 kHz.
Länk till den svenska deltagarlistan
Mer än 4000 scoutföreningar i hela världen
Över 4000 scoutföreningar världen runt kommer med hjälp av radioamatörer att försöka få kontakt med varandra. Mer än 400 av dessa finns i USA. I Sverige hade fram till fredagskvällen 36 scoutkårer anmält sig till JOTA – amatörradio, och 55 kårer fanns anmälda till internetvarianten – JOTI.
Ge scouterna en positiv bild
Ni som inte aktivit hjälper scouterna ute vid deras olika stationsplatser: Lyssna in JOTA-stationerna och svara på deras anrop. Gör årets JOTA till en riktigt positiv upplevelse för alla scouter som ger sig ut i etern, många för första gången!
Bakgrund
(Historik från scouternas egen webbplats):
År 1957 firade det engelska scoutförbundet sin 50-årsdag med ett stort läger i Sutton, Cottonfield. En samling scoutledare som tillika var sändaramatörer hade med sig sina radioutrustningar och snart uppstod en tanke, ”varför inte samla världens scouter till ett gemensamt etermöte vid en viss tidpunkt på året?” Därmed var JOTA:n (Jamboree On The Air) skapad.
Den första JOTA:n gick året därpå i maj månad och ansvarig för arrangemanget var Leslie Mitchell med anropssignalen G8BHK. Intresset för JOTA växte snabbt och efter några år blev det för mycket för en person att samordna och WOSM tog över organisationen. Kontakterna via amatörradio ger möjlighet till personliga internationella kontakter och har utvecklats sida vid sida med amatörradio och IT-teknik. Idag finns många fler sätt att komma i kontakt med varandra på, därför finns idag även JOTI (Jamboree on the Internet). JOTA fortsätter dock hålla ställningarna som ett arrangemang för möten mellan scouter över hela världen, fyllt av historia. (Klicka på länk)
Länkar
Läs mer om JOTA på nätet. Klicka här.
RSGB Video om ungdomsverksamhet bland unga radioamatörer.