Janne SM5SUH om projekt Portabel antennmast

Posted by Erik SM7DZV on 18 oktober, 2015 in Nyheter |
Packat och klart

Färdigbyggt, packat och klart for färd till ett lämpligt mobil-QTH. FOTO: Janne SM5SUH.

Janne SM5SUH berättar på sin hemsida om ett antennprojekt som han hjälpt sin kompis Lars-Inge SM5UGC att genomföra. Det har handlat om att kunna sätta upp en hygglig radiomast när olika hinder finns för att köra radio hemifrån eller för att få sätta upp en mast vid sin bostad. Lösningen blev att montera en inköpt belysningsmast på en obromsad släpvagn, en EU-kärra. Janne förklarar bakgrunden:

Kunde inte sätta upp antenn
– Det finns många som har det svårt att köra radio från sitt hemma-QTH på grund av störningar eller därför att man inte får sätta upp en antenn vid huset där man bor, säger Janne. Jag är lyckligt lottad eftersom jag bor på landet och inte har några störningar och kan göra vad jag vill, men min kompis Lars-Inge SM5UGC har inte haft samma tur.

Ville utveckla portabelkörandet
– På grund av störningar och förbud att montera antenn vid huset har han börjat att köra radio portabelt med goda resultat, säger Janne. Men som ni vet vill ju vi amatörer mer och mer. Lars-Inge och jag har ofta suttit och spånat om hur man skall utveckla portabelkörandet och kanske på köpet få en möjlighet att ha en mindre beam hemma på tomten som inte är fast monterad vare sig i hus eller fundament.

Länkar
Läs på Jannes hemsida hur man löste problemet. Här är länken.
Länk till Janne SM5SUH hemsida
.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com