Torsten SM3NFB fick bilen vandaliserad
Dårarna fick för sig att bilen tillhörde Polisen

Posted by Erik SM7DZV on 18 oktober, 2015 in Nyheter |
SM3NFB_s bil vandaliserad DSC09775

Tre antenner och en klisterlapp med 73. Den bilen måste ju tillhöra Polisen!

— Av Erik SM7DZV —

I lördags morse skulle Torsten SM3NFB garagera sin gamla Volvo för vintern. Det är en 94:a som gått 38000 mil. När han kom till parkeringen hade någon eller några personer vandaliserat bilen. Torsten har tre antenner på  bilen och en klisterlapp med reklam från QuickSilver Radio i USA. På klisterlappen står det ”73”.  Det räckte för att dåren eller dårarna skulle få för sig att det rörde sig om polisbil nummer 73.

Det var åtminstone vad förbipasserande bestämde sig för som förklaring.


För cirka en månad sedan flyttade Torsten SM3NFB och hans hustru Quynh Huong från Brunflo till Sundsvall, till en HSB-lägehnet i stadsdelen Granloholm. I morgon, 19 oktober, flyger paret till hustruns hemland Vietnam där man övervintrar. Packningen har gått som planerat. I lördags morse skulle Torsten köra sin gamla Volvo till ett garage för vinterförvaring. Det finns inte garage eller parkeringsplatser till alla som bor i området så därför har Torsten och många fler tvingats ställa upp sina bilar på HSB:s gästparkering. Torsten berättar:

”Någon har trott att det var en polisbil”
– När jag kom till bilen i går morse var den ”pudrad” med någon sorts pulver, säger Torsten. När jag pratade med några förbipasserande menade dom att ”någon” har trott att det var en polisbil som stod parkerad där.

SM3NFB Magnetfotsantenn DSC09778

Titta på antennen mitt på taket! Det kan ju inte vara annat än en polisbil!!!

Tre antenner och ett klistermärke med ”73”
Skälet antogs vara antennerna, tre stycken, och reklammärket på bakluckan. Klistermärket kommer från QuickSilver Radio i USA och har förutom  det diskreta företagsnamnet det för radioamatörer välkända talet 73 väl synligt. Med en dåres logik blev det bevis för att det rörde sig om polisbil nummer 73.  Den förbipasserande tycktes även mena att bilens färg, vit, också talade för att det skulle vara en polisbil.

Ingen annan bil har blivit attackerad
– Det hör till saken att ingen annan bil hade blivit attackerad, säger Torsten. Det fanns minst 20 bilar parkerade i rad.

– Idag på morgonen har jag tillsammans med min kompis Charlie varit och tvättat bilen och kört den till vinterförvaring i ett garage. Pulvret satt fast hårt men gav till slut med sig i tvätten. Charlie gissar att det kan ha rört sig om någon toner för datorskrivare. Som tur var innehäll pulvret inget frätande, så lacken klarade sig i alla fall. Men nu är bilen inlåst i garage och jag räknar med att den får stå där orörd tills vi kommer hem till Sverige, säger Torsten. Amatörradio kan tydligen vara förknippad med en viss fara.

”Förnuftet försvinner lätt efter en fredagskväll på stan”
– Otroligt, men sant, heter det i en kommentar redaktionen tagit del av. Men det är ju lätt hänt att det lilla förnuft som fanns, försvinner under en fredagskväll på stan. Det verkar vara någon, som bor i grannskapet, eftersom han har gjort sig mödan att gå hem och hämta pulver. Dessutom borde vederbörande, åtminstone i nyktert tillstånd, ha förstått att polisens omärkta bilar, som regel, inte är vita. Inte heller att de använder sig av en bil som gått 38 000 mil, som Torstens Volvo från 1994 har gjort.

”Då fanns inte pulver”
– Jag har bara varit på krog i Sundsvall en gång, jag tror att den hette Stadshuskällaren, berättar vår sagesman. Jag var där tillsammans med Charlie och Lennie Norman, som hade svarat för underhållningen vid en av våra säljkonferenser för Handic. Det var vid mitten av 70-talet. Där hade vi inte tillgång till pulver.

Frågan som inte får något svar
Att GM skulle tillhöra den grupp av människor som betraktar sig som överkänsliga för elektromagnetiska vågor tror vi inte på. Den fråga som återstår och som inte lär få något svar, är vad Sundsvalls Dårliga tror sig ha att vinna på att vandalisera en bil som tillhör polisen.

DX-pedition från Da Nang blir QRV den 31 oktober
Den 31 oktober blir en internationell DX-pedition QRV från Vietnam. QTH blir en resort halvvägs mellan Da Nang och Hoi An. Torsten, XV3TH, kommer då att vara expeditionens kontaktperson mellan expeditionen och de vietnamesiska myndigheterna.

Amatörradionyheterna återkommer med bilder och reportage.

===========
Info till Icke-radioamatörer — Vänliga hälsningar
73 är en förkortning som används inom amatörradion och ska utläsas ”Vänliga hälsningar”. Förkortningen kommer ursprungligen från 1800-talets andra hälft, när telegrafi sändes per tråd och användes av de amerikanska järnvägsföretagen för att undvika olyckor.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com