JOTA-rapport från Byxelkrok och Färjestaden

Posted by Erik SM7DZV on 19 oktober, 2015 in Nyheter |
Alva JOTA 2015 Byxelkrok FOTO NJD IMG_0699

Från JOTA i Byxelkrok: Scouten Alva, under radioförbindlese med scouter i en annan del av Sverige.

— Text och bild: Åke SM7NJD —

Serbien och England. Stockholm och Färjestaden. Det var några av de platser Equmenia-scouterna (tidigare SMU, från Missionskyrkan) i Byxelkrok på norra Öland, hade kontakt med vid årets upplaga av JOTA. Det var vid Sankt Olofs kapell, man deltog i Jamboree On The Air, ett stort internationellt scoutläger i etern. Ett tiotal scouter och två ledare samlades på lördagsförmiddagen tillsammans med en medlem ur Ölands Radioamatörer, Åke SM7NJD

Scouterna hade olika aktiviteter under dagen, lassokasting, styltgång och tillverkning av äppelmos. Till lunchen bakades det pinnbröd och det grillades varmkorv över öppen eld.

Radioförbindelser med Serbien och England
Över kortvågsradio sökte Åke förbindelser med olika scoutkårer varefter han lämnade över mikrofonen till scouterna. Anropssignalen SL7ZAP fick svar både i Serbien och i England. Många svenska stationer blev också kontaktade av de öländska scouterna.

Telegrafidemonstration
Efter lunchen Erik SM7DZV, ordförande för Ölands Radioamatörer, och visade och förklarade morsetelegrafi, vilket intresserade deltagarna och ledde till en hel del frågor. En radioförbindelse på telegrafi, med Tyskland, hanns också med.

Färjestadens Scoutkår
I Färjestaden var också JOTA ordnat med ett 20-tal scouter ur NSF, Nykterhetsrörelsens Scoutförbund. Ledare och instruktörer var radioamatörerna Rolf SA7BMX och Tommy SM7WVG. Till JOTA i Färjestaden kom liksom tidigare år också ett gäng scouter från Mönsterås för att träffas och prova på radio.

Snart 20-årsjubileum
Färjestaden har lång JOTA-tradition, men 20-årsjubileumet dröjer lite till:

– Nej så länge har vi inte hållit på, vad jag kan minnas, säger Rolf SA7BMX. Jag tror att första gången var nära slutet av 1990-talet. Det fattas något år till, men 20-årsjubileumet kommer.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com