Radioskugga

Posted by Erik SM7DZV on 21 oktober, 2015 in Nyheter |

 — Av Erik SM7DZV —

Just nu sitter jag i inre Norrlands radioskugga. Jag talar om det mobila telefonnätet. Det som skulle ersätta kopparnätet som släcktes den 1 oktober.

Beslutade att inte bygga ut mobilnätet
Det märkliga är att Telias kommunikationsstrateger och företagsekonomer beslutade att inte bygga ut mobilnätet innan eller när man klippte kopparnätet. Förklaringen är naturligtvis att det bor alldeles för få människor här. Detta är inte Stureplan. Människor i landets glesbygder får betala fullt pris för  samhällsservice och infrastruktur de inte ser röken av.

Aldrig värst för tillfälliga besökare
Glöm aldrig att det är aldrig värst för tillfälliga besökare här. Värst är det för bofasta och företag, som möter detta problem, som det heter nu för tiden, 24/7.

Trots allt är det ändå knepigt när jag ska datera upp nyhetssidan under resten av denna vecka, men jag gör gå gott det går. Fortsätt skicka in tips.

I sin vishet kopplade beslutsfattare bort det fasta telenätet den 1 oktober. Att de som fattade besluten aldrig försökt ringa med mobiltelefon från en glesbygd i Norrlands inland är uppenbart. Tyvärr hade de  dessförinnan inte heller tänkt på att förvissa sig om att det mobila nätet är i det skick att telefon och internet fungerar. 3 Mbits ner är vad som bestås i utlovat mobilnät här i det norrländska barrskogsbältet.

Det innebär att jag under resten av denna vecka endast har ytterst sporadisk sporadisk tillgång till en internetanslutning som tillåter uppdatering av Amatörradionyheterna.

Kommunen måste byta ut trygghetslarmen
Men en ensam besökare i regionen har det inte värst. Värst är det naturligtvis för dem som bor här  och som konfronteras med dessa problem 24/7, som det heter nu för tiden, 24 timmar om dygnet sju dar i veckan. Eller kommunen, som måste byta ut fungerande trygghetslarm och ersätta dem med nya digitala. När mobilnätet fungerar någon gång i framtiden, om det någonsin blir utbyggt i områden som det här, då blir det nog bra?

Men fortsätt att mejla och skicka tips. Jag ska göra mitt bästa för att förse er med nya nyheter. Om allt går enligt planerna kommer jag att vara tillbaka ur radioskuggan på söndag kväll. Tills dess 73!

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com