Köpte IC-V80E från Kina
— Laddenheten och batteriet var bra

Posted by Erik SM7DZV on 27 oktober, 2015 in Nyheter |
Icom

Kineskopia av IC-V80E eller tillverkad av ICOM med lägre kvalitetskrav? FOTO Stefan SM4OTI.

Uppdaterat 2015-10-29 klockan 0830

Sedan Stefan SM4OTI konstaterat bristerna i sin nya kines-ICOM föreslog han en återbetalning av halva summan, 39 US-dollar. Säljaren i Kina gick med på det.

— I slutänden blev detta en bra affär och en lärdom, sammanfattar Stefan.

===========================
Ursprunglig artikel publicerad 2015-10-27:

Stefan SM4OTI köpte en IC-V80E från Kina. Förpackningen såg OK ut. Men frågorna hopade sig snart: Är det en kineskopia av originalet, eller är det en radio som verkligen tillverkats av ICOM? Det är i så fall en radio med mycket lägre kvalitet än vad man har anledning att vänta sig.

Har ICOM devalverat sitt varumärke för att kunna konkurrera om den kinesiska marknaden?

Här är Stefans rapport:

— Av Stefan SM4OTI —

Jag har sedan några år en IC-V80E köpt hos SRS. På på vinst och förlust beställde jag enligt annonsen en fabriksny IC-V80E från Kina på Ebay för 600 kronor. När jag packade upp den så såg allt riktigt bra ut, men när man började titta lite närmare så började frågetecknen dyka upp. Följande har noterats:

– Radion såg fräsch och ny ut, men hade en massa förprogrammerade kanaler i minnet.
– AC/DC-adaptorn var CE-märkt med fin märkskylt. Förutom att den rent fysiskt inte passar i svenska uttag så undrar man om den verkligen är CE-godkänd. 230 Volt-stiften ser suspekta ut.
– PTT:n är sladdrig.
– Modulationen på sändaren är burkig och i största allmänhet väldigt dålig.
– Mottagaren tål inte HF från min andra 2-meters sändare när den sänder och jag har den för nära. Blir missljud i högtalaren.
– Bakgrundsbelysningen är betydligt sämre på denna kina-modell.

Det är nog en radio som tillverkats av OCOM
Jag började undra om detta var en kineskopia av originalet, vi vet ju alla att kineserna är otroligt duktiga på att kopiera, så jag började syna allt mycket mer i detalj. Även för ett vant öga kan detta vara svårt ibland, men min sammantagna bedömning är att detta trots allt är en radio som tillverkats av Icom. Verkar som Icom i så fall vill in på den gigantiska kinesiska marknaden och helt enkelt tillverkat en budget-variant som säljs i Kina till en bråkdel av priset i västvärlden. Kvaliteten är dock betydligt lägre.

Laddenheten OK
Hur som helst blev detta ändå en bra affär för laddenheten och batteriet som medföljde skulle ha kostat bra mycket mer i Sverige, även om radion är kass. Om inte annat kan jag använda skalet till radion ifall jag skulle ha sönder min svenskköpta radios skal.

Ställ frågor innan du beställer
Så om du beställer via t.ex. Ebay, kom ihåg att ställa kritiska frågor innan du beställer. Kineser är mästare på att ljuga, så kan då vara svårt att veta med säkerhet vad man får, men då har man i alla fall försökt. Alternativet är att aldrig nyttja och beställa via dessa mer eller mindre seriösa sajter/försäljare.

73
Stefan

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com