FRO Stockholm genomförde träff
i Grimsta om träningsnät på telegrafi

Posted by Erik SM7DZV on 30 oktober, 2015 in Nyheter |
FRO T-nätsträff 2015-10-28 DSC_1656_webb

Från vänster: Bertil Pettersson, Jan Stigell, Jan LeGrand, Christoffer Göthe, Jan Lennström.

— Av Erik SM7DZV —

I onsdags kväll informerade Bertil Pettersson, Uppsala, ett antal telegrafister om FRO:s träningsnät på telegrafi, och om de regler som gäller för dessa. Träffen hölls i FRO:s lokal i Grimsta, nordväst om Bromma, Stockholm. Två telegrafister behövde ingen betänketid alls utan anmälde på stående fot sitt intresse att delta i Uppsalanätet.

Två T-nät igång
FRO, Frivilliga radioorganisationen har bedrivit träningsnät på telegrafi under årtionden. När armén avvecklade telegrafianvändningen strax före sekelskiftet försvann den militära efterfrågan på telegrafister helt. Men det finns fortfarande ett antal FRO-are som envist fortsätter att hacka bärvåg, helt i enlighet med SbRF TGF (1986), dvs Sambandreglemente Försvarsmakten Telegrafi. Antalet sådana träningsnät har minskat över tiden. Idag finns Uppland-Västmanlands T-nät och Milo Norr T-nät kvar.

T-nätsträffen i Stockholm initierades av en telegrafist, som ville börja köra T-nät på nytt. Ett antal medlemmar i FRO Stockholm var intresserade av att få veta lite mer om träningsnätet på telegrafi. Bertil Pettersson Uppsala, som är ansvarig för Uppsala-Västmanlands träningsnät, och Jan LeGrand Bålsta, ställföreträdande nätledare, bjöds in och svarade för informationen. Genomgången resulterade i att T-nätet direkt utökades med två nya medlemmar.

Nybörjarkurs i telegrafi efterfrågades
Möjligheten att starta en telegrafikurs på grundläggande nivå tillhörde en av de övriga frågor som behandlades under träffen.

Kontaktuppgifter
Militärt utbildade telegrafister intresserade av att delta i FRO:s träningsnät på telegrafi är välkomna att kontakta Bertil Pettersson Uppsala via mejl. Var i landet man bor har ingen betydelse. Bertil lämnar all ytterligare information. Anmäl också till Bertil ifall du kan telegrafi och vill lära dej militär signalering.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com