Telegrafi på kulturvecka i sydost

Posted by Erik SM7DZV on 30 oktober, 2015 in Nyheter |
IMG_2946

Kenneth Byrskog Emmaboda, f.d. SM6CJQ snart igen SM7CJQ,  berättade i Kalmar om hur det var att vara fartygstelegrafist under 1960-talet.

— Text och foto Åke Johansson, SM7NJD —

Morsetelegrafi, som är på väg att bli immateriellt kulturarv, håller på att glömmas bort. Det var skälet till att Ölands Radioamatörer ställde upp med ett program om telegrafin och telegrafins historia under veckoarrangemanget Ljus på Kultur som  genomförts på Öland och i Kalmar kommun. Programmet genomfördes under tre dagar och på tre platser.

Medlemmar ur Ölands radioamatörer hade utformat programmet och medverkade under tre kvällar. Om morsetelegrafi, dess historia och dess betydelse berättades vid Kalmar stadsbibliotek, i Kulturskolans lokal Lågan i Färjestaden och på Centrum-bion i Löttorp. Programmet leddes av ölandsklubbens ordförande Erik Nyberg, SM7DZV och Arne Gegerfelt SM7CIL.

Presentationen inleddes av  Erik SM7DZV som tecknade bakgrund till telegrafiprojektet och talade om telegrafins historia. Två fartygstelegrafister, SM1CQA, Rikard Wärf från Gothem och Kenneth Byrskog från Emmaboda, fortsatte med att berätta om sina erfarenheter som ”gnistar” på olika fartyg.

Idé och design, av det bildspel som låg till grund för presentationen, hade gjorts av Arne SM7CIL och Erik SM7DZV

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com