Pentagon framställer ryska ubåtar
som hot mot internetkablar över Atlanten

Posted by Erik SM7DZV on 2 november, 2015 in Nyheter |
New York Times 25 okt 2015_2

The New York Times den 25 oktober. Klicka på bilden för att läsa hela artikeln.

Uppdaterat 2015-11-02 klockan 2335
Vi tackar den läsare som försett oss med kompletterande uppgifter och hjälpt oss nyansera vår ursprungliga framställning.

— Av Erik SM7DZV —

Den 25 oktober hade The New York Times (NY) en artikel om NSA:s och Pentagons tilltagande oro över att ryska ubåtar och forskningsfartyg uppehåller sig obekvämt nära internationella datakablar mellan bland annat Nordamerika och Europa.

Tidningen skriver att USA oroar sig allt mer för den ryska undervattensverksamheten. Känslan är starkare än den var under kalla kriget. Det man fruktar är att Ryssland kan skära av datakablar som ligger på havsbottnen. Men det kanske inte är hela sanningen.

Situationen understryker datanätens sårbarhet, något som åldrande telegrafister varnat för under en följd av år.

Den händelse i Ochotska Havet (mellan Kamchatka och Vladivostok) 1971, som NY nämner i förbigående, beskrivs rätt utförligt här, https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Ivy_Bells . Den gången handlade det således om amerikansk avlyssning av sovjetisk militärtrafik i en konventionell kabel med metallinnehåll. Det var då möjligt genom att avläsa de elektriska signaler som inducerades i trådar utanpå kabeln. Kabelns ägare märker inget av detta.

I nutidens fiberkablar färdas signalerna med hjälp av ljus, som inte skapar någon detekterbar induktion utanpå kabeln. För att komma åt dessa ljussignaler måste man, såvitt vi känner till, göra ett mekaniskt ingrepp i själva kabeln, vilket omedelbart skulle noteras av ägaren.

Sannolikt är USA mer oroat av att ryssarna nu försöker experimentera fram ett mer diskret sätt att komma åt trafiken i amerikanska fiberkablar än att – som det nu spekuleras i – sabotera framtida trafik genom att kapa kablar.

 

New York Times 25 oktober:
Russian Ships Near Data Cables Are Too Close for U.S. Comfort

(25 okt) Russian submarines and spy ships are aggressively operating
near the vital undersea cables that carry almost all global Internet
communications, raising concerns among some American military and
intelligence officials that the Russians might be planning to attack
those lines in times of tension or conflict.

Länk till The New York Times

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com