SSA:s QSL-byrå – gruppen som alltid är QRV

Posted by Erik SM7DZV on 2 november, 2015 in Nyheter |
5 april 2012_besk

5/4 2012 med Hasse SM0BYD, Ingemar SM0SYQ och Esko SM5AKP. På bordet syns ca 38 kilo QSL inkomna under en vecka. Här: ARI/Italien, DARC/Tyskland, Global QSL/Israel.​ Japansäcken här öppnad….

— Av Erik SM7DZV —

Lakonisk rapport 2015-10-30 från SSA:s byrå för inkommande QSL:

”Aktuell torsdag sorterades tio kilogram från ON/PA samt en mindre mängd från 7X, RA – Brjansk, GW, PY, SM, UN7LZ samt YO. Status för iaf förhoppningsvis, några intresserade, återfinnes likt tidigare ett stycke nedanför. Ca 10 kg väntar på oss även kommande torsdag.”

Det kan vara dags för grabbarna att få credit för deras arbete: I gruppen ingår (i helt slumpmässig ordning) Lennart SM5AOG, Esko SM5AKP, Ingemar SM0SYQ, Bengt SM5CCT och Hasse SM0BYD. Hanteringen av QSL till utlandet sköts helt och hållet av Janne SM5DJZ.

SSA:s grupp för inkommande QSL vilar aldrig: Torsdag efter torsdag vinter som sommar, storhelger och semestertider samlas dom och utför sitt kall — helt i det tysta. Det kanske bör nämnas att 10 kilo motsvarar cirka 3 300 QSL-kort.

SM0BYD Hasse

Hasse SM0BYD

– Mängden inkommande QSL har minskat kraftigt under de senaste åren. Skälet är först och främst användningen av LoTW och fristående eQSL. Under 2014 kom det in 472 kilo QSL-kort till kansliet, berättar Hasse SM0BYD. 272 kilo kom med posten och 200 kg hanterades internt. Janne SM5DJZ får naturligtvis åtskilliga kilo per år direktlevererade från SM. Janne sköter all hantering av QSL till utlandet.

Leverans från Ukraina_besk

En leverans från Ukraina, den 21/7 2011, frankerad med frimärken.

Tio kilo i veckan
I runda tal är det vanligt att det kommer in cirka 10 kg i veckan till kansliet. Noteras bör, att det var tredje vecka året runt kommer en kartong på cirka 10 kilo från DARC i Baunatal.

– År 2009 satte vi nog rekord, i alla fall för en enda vecka, berättar Hasse SM0BYD.  Under veckan mellan den 5 och 12 mars det året anlände 75 kilo. All-time record, så vitt jag känner till. Det året blev årsmängden nästan ett ton QSL.

Packning och leverans av QSL från kansliet har under många år omhändertagits av Hasse SM0BYD och förstås allas vår Thérése, som ser till att transportbeställning verkställes.

Distriktens aktivitet
Under kulturhuvudstadsåret i Umeå, var det en imponerande verksamhet, vilket förstås än i dag märks i leveranserna till SM2. För övrigt kan konstateras att SM6 är det flitigaste distriktet, dit det vanligtvis (utom under gången sommar, när BYD kämpade för att komma igen efter ett olyckstillbud i mitten av juli…) var 3:e vecka under året, skickas en kartong om 12 till 15 kilo.

Övriga distrikt, så snart önskad vikt uppnås..
vikt uppnås. Den kända blå postala kartongen, fyller vi helst till brädden, för att hushålla med fraktkostnaderna. Vid loppisar, Eskilstunaträffen samt årsmöten, fraktar vanligtvis Esko AKP och Hasse QSL till intresserade i distrikten.

Distriktsmottagare
Distriktsmottagare i landet är:

SM0  SM5CCT Bengt  i Vällingby
SM1  SM1CQA  Rikard i Slite
SM2  SA2APO  Håkan i Lule
SM3  SM3NXS  Sten i Matfors
SM4  SM4DQE  Lars i Ludvika
SM5  SM5CAK  Lars i Motala
SM6  SM6EAT  Roland i Tranemo
SM7  SM7HPK  Uno i Hanaskog

– Utan dessa suveränt flinka kamrater, med assistans av fruar i några fall, skulle distributionen till dig inte fungera, säger Hasse. Det är också något som bör komma till allmän kännedom.

30 öre per styck
Det kostar 30 öre per syck att skicka QSL via byrån. QSL-märkena kan köpas via Ham-shop. Den som har stora mängder QSL kan välja att sätta in pengar på SSA:s postgirokonto 522 77-1. Missa inte att ange anropssignal och att det är likvid för QSL-märken.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com