Onsdag eftermiddag: Solutbrott problem
för trafikflyget över Södra Sverige

Posted by Erik SM7DZV on 4 november, 2015 in Nyheter |
Uppdaterat 2015-11-06 klockan 1530.

Det var en solstorm!

Luftfartsverket är nu klar min sin analys av flygproblemen som inträffade under onsdagen. Det var en lindrig solstorm som störde ut radarn.

Läs mer i SvD

=================

Uppdaterat 2015-11-04 klockan 2150.

Under eftermiddagen, mellan klockan 1530 och cirka 1700 drabbades flyget i södra Sverige av störningar på radarn. Följden blev att inga plan tilläts starta. (Länk). Flygplatsen Landvetter utanför Göteborg drabbades omkring 1630 av partiellt strömavbrott. Båda händelserna tros ha haft samband med solutbrott.

NOAA varnade för ett par dagar sedan för magnetstormar  till följd av solutbrotten och angav sannolikheten till utomordentligt hög, cirka 90 procent. En medelstor flare (M-klass) inträffade i eftermiddag  klockan 14:31 UTC, dvs. ungefär samtidigt som flyget drabbades av störningarna.

Vi vet just nu inte ifall det finns något samband mellan dessa händelser. Vi känner heller inte till ifall dagens störningar på radar och elnät beror på massautkastet tidigare i veckan, eller om det beror på eftermiddgens flare. En rymdexpert uttalade senare i SVT att problemen troligen berodde på att de de satelliter som används för navigering tillfälligt påverkades av solutbrottet.

==============
Publicerat 2015-11-02:

90 procents risk för jonosfärstorm
under det närmaste dygnet

Spaceweather 20125-11-02

Spaceweather.com idag. Klicka på bilden för att gå till sidan.

Både Spaceweather och belgiska SIDIC-RWC varnar i dag för att en överhängande  jonosfärstorm kan vara på gång. Spaceweather refererar NOAA:s prognosmakare som kommit fram till att risken är 90 procent, i vetenskapliga sammanhang närmast stupsäkert…

INFO FROM SIDC – RWC BELGIUM 2015 Nov 02 12:30UTC
Thirteen C-class flares were recorded during the last 24 hours. NOAA 2443 was the source of all 7 flares during the first half of the period, with the strongest event a long-duration C6.4 peaking at 23:14UT…

Länk till SIDIC

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com