Dragonerna fick ingen förbindelse med ISS

Posted by Erik SM7DZV on 5 november, 2015 in Nyheter |
ISS_Courtesy NASA

Internationella Rymdstationen ISS flög förbi Australien utan att få förbindelse med Eleverna från Dragonskolan i Umeå. BILD Courtesy: NASA.

Uppdaterat 2015-11-05 klockan 1300

Ett tjugotal elever från Dragonskolan i Umeå satt uppradade på scenen, videolänk live över internet, pressen på plats, Internationella Rymdstationen ISS på väg mot sydvästra Australien för kontakt med operatören Martin VK5MJ som skulle förmedla den sedan länge planerade kontakten mellan rymdstationen och Dragonskolans elever i Umeå. Men något gick fel. Murphys lag tillämpad på ett radiotekniskt experiment.

Allt var kontrollerat, testat och klart ändå blev det fel någonstans. Trots flera minuters försök fick Marin VK6MJ inget svar från rymdstationen som flög förbi och lämnade Australiten långt bakom sig. Dragonskolans elever fick vika ihop sina frågor och hoppas nu på en repris lite längre fram.

Vad det var som gjorde att förbindelse inte kunde upprättas var det ingen som kunde svara på direkt efteråt. En av spekulationerna handlade om ifall de senaste dagarnas soleruptioner kunde ha inverkat.

Vad som verkligen hände lär vi knappast få veta förrän de olika aktörerna fått alla pusselbitar på plats. Då först lär vi få veta vad det var som gick fel. Kanske kommer, när den utvärderingen blir klar, även insikten att radiokommunikation även är beroende av förhållanden som bestäms av rymdvädret, långt utanför vår egen planet.

Eleverna fick i alla fall med sig en halv förhoppning om att man skulle göra ett nytt försök vid ett framtida tillfälle.Det kanske blir en repris.

Länk till Dragonskolan i Umeå.

 

==================
Publicerat den 2 november

Dragonskolan i Umeå kör ISS i morgon torsdag (5/11)
ARISS

Nu på torsdag, den 5 november, kommer Dragonskolan i UMEÅ att ha en ARISS kontakt med astronauten Kjell Lindgren. Tidpunkten är beräknad till klockan  11:35 lokal tid eller 10:35 UTC.
ARISS är en skolkontakt via amatörradio med ISS.

Läs mer på AMSAT hemsida. (Länk)

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com