Alinco-annnons på ryska rör upp känslor

Posted by Erik SM7DZV on 7 november, 2015 in Nyheter |
Alincoannons på ryska

Alincos ryska annons vållar upprörda känslor. Men texten i annonsen ger inget stöd för den högljudda kritiken mot Alinco.

— Av Erik SM7DZV —

Alinco har producerat en annons på ryska om en transceiver, DR-135CB, som täcker kortvåg från 25,615 till 29,700 MHz.

Från en del amatörradiokretsar har man gått i taket, och menar att Alinco försöker sälja 10-meterstransceivrar till ryska taxibolag.

Från samma håll har höjts krav på att Alinco därför borde bojkottas av radioamatörerna. Vi har därför låtit granska Alincos annons. Där finns till att börja med ingen text som explicit riktar sig till taxibolag. Inget i annonsen riktar sig taxibolag.

Tre delar
Annonsen innehåller i princip tre delar. Först kommer en allmän introduktion av kortvåg, att man kan kan få kontakt med stationer långt bort etc. Därefter följer en beskrivning i ord av transceiverns rattar och funktioner. Slutligen finns där tekniska specifikationer. Där uppges bland annat att den har två frekvensområden, band 1: 28,000 – 29,700 MHz och band 2: 25,615 – 28,305 MHz.

Täcker både PR-bandet och amatörradions 10-metersband
Det som möjligen kan oroa är att transceivern alltså täcker både på PR-bandet och amatörradions 10-metersband. Det är kanske mindre lämpligt, men i många länder knappast olagligt, att tillverka och sälja en sådan apparat. Ingenstans står det att Alinco riktar sig till taxichaufförer – vilket dock inte hindrar att man skulle kunna göra det på annat sätt, t ex genom att placera annonsen i eventuella branschtidningar för taxi. Något sådant har vi dock inte hört talas om.

Sammanfattning
Denna ryskspråkiga annons utgör inte saklig grund för att rikta kritik mot ALINCO. Däremot skulle det kanske kunna vara så att marknadsföreningen riktar sig till en grupp, som inte bör använda ”Band 1”. I annonsen finns dock inget som stöder påståendet att Alinco säljer 28 MHz stationer till ryska taxibolag.

 

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com