Lars SM0OY om veckans magnetstorm:
– Kolla med oss som lyssnar på kortvågen…

Posted by Erik SM7DZV on 8 november, 2015 in Kommentar, Nyheter |
SM0OY Lars-1 sp_webb

Lars SM0OY

Lars SM0OY körde kortvåg i onsdags eftermiddag, när ett uppmärksammat solutbrott vände upp och ned på konditionerna och lamslog flygets radar, så att trafikflygplan under någon timme inte kunde starta i södra Sverige.

i fredags sammanfattade Lars sina observationer:

I onsdags em kl 14-15 z körde jag CWOps CWT kort-test på kortvåg. Inom Eu var det några som var starka. Andra lät ovanligt. SF3A, Janne i Sundsvall, hörs normalt inte på 21 och 14 hos mig i SM0. Men då fick jag kontakt med honom på 21. Hade han RST 53A. Signalen lät precis som på 144 är det är aurora. Strax efter fick jag QSO med SI5Y i Uppland, med liknande rapport. Ett par minuter senare körde jag N3RS och N4AF. Även de hade auroraliknande flutter. F5IN som jag kör varje vecka med S9, hade mycket kraftig QSB, och tidvis flutter.

Efter testen nämnde jag detta för XYL. ”Nu har nog den där solstormen vänt ut och in på våra kortvågsfrekvenser”. I samma stund kom P4 ekonyheter, där man sa att trafikledningen för flygplanen i mellansverige hade ”nåt fel”. En expert trodde det berodde på antingen mjukvarufel eller fel i någon teknisk burk. En timme senare hade man ändrat sig till atmosfäriska störningar. Ingen sa nåt alls om eventuella utomatmosfäriska störningar. Inget om den kända solstormen.

Idag fredag dyker det upp en ny expert som ifrågasätter att det var solstormen. ”Den var inte alls så kraftig!” säger han. Men i går kväll trodde nyhetsprogrammen att det var en solstorm som hade blåst bort vattnet från Mars (tidigare).

Om man lyssnar regelbundet och med öppna öron på vad som händer på kortvågen, då märker man de stora skillnaderna. Jämför man detta med prognoserna för rymdvädret kan man förstå en del, en liten del. Men bevare oss för de där experterna. Hör med oss amatörer i stället.
73
Lars SM0OY

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com