WRC-15: Bland annat om amatörradio på 5 MHz

Posted by Erik SM7DZV on 10 november, 2015 in Nyheter |
Länkar uppdaterade 2015-11-10

— Av Erik SM7DZV —

I Genève ITU WRC15pågår denna månad Internationella Teleunionens, ITU, Världsradiokonferens 2015, WRC-15. Mer än 3000 delegater och observatörer deltar. WRC-15 kommer att ta ställning till flera frågor av betydelse för amatörradion.

Internationella amatörradiounionens, IARU,  delegation leds av organisationens ordförande Tim Ellam, VE6SH/G4HUA, och dess vice ordförande Ole Garpestad, LA2RR.

Garpestad besökte SSA:s årsmöte i Lysekil 2015, där han höll ett anförande samt svarade på frågor.

Betonar nära samarbete med amatörradion
ITU har betonat ett nära samarbetet med IARU. En del länders amatörradioorganisationer är representerade under konferensen, antingen som ackrediterade observatörer för IARU eller som fullvärdiga medlemmar i en del nationella delegationer. ARRL:s teknikchef Brennan Price, N4QX, och dess specialist på tekniska relationer Jon Siverling, WB3ERA, ingår i USA:s delegation vid konferensen. Sveriges radioamatörer saknar helt motsvarande representation och inflytande.

Amatörradio på 5 MHz
En av de frågor som av ARRL fraqmhålls som särskilt viktiga för amatörradion handlar om att inrätta ett nytt område för amatörradio på 5 MHz. Uttalanden från olika håll antyder att man räknar med att Ryssland kommer att motsätta sig en sådan utvidgning. Den svenska, liksom den europeiska ståndpunkten sammanfaller med den amerikanska: att ett amatörradioband ska öppnas på 5 MHz.

Länkar

Ole Garpestad LA2RR om WRC-15 på NRRL hemsida

ARRL:s nyhetsrapportering om WRC-15

CEPT ställningstaganden inför WRC -15.
Cept är telemyndigheternas samverkansorgan inom Europa.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com