QST fyller 100 år:
Jubileumsnummer om ARRL:s framtidsvisioner
och om hur man devalverar värdet av DXCC

Posted by Erik SM7DZV on 16 november, 2015 in Nyheter |
QST december 2015_webb

Uppslag sidorna 12 och 13 i QST:s jubileumsnummer. Till höger ARRLS framtidsvisioner, till vänster tips till iPad-amatörerna hur man fuskar sig till ett DXCC.

— Av Erik SM7DZV —

ARRL:s medlemstidning QST fyller 100 år i december, vilket firas med ett jubileumsnummer. I tidningen redovisas bland annat arbetet att formulera ARRL:s framtidsvision eller affärsidé. På motstående sida på samma uppslag talar en annonsör om hur iPad-amatörer ska bära sig åt för att få fler DXCC-länder genom att utnyttja stora strategiskt placerade remotestationer, som kostar en halv dollar i minuten att köra.

Uppdatering 2015-11-19:

Ingvar SM6CBQ kommenterar ARRL:s inställnng att tillåta remotetrafik i DX-sammanhang. Ingvar SM6CBQ är inte nådig i sin kritik:

Steve Ford, WB8IMY, redaktör vid QST skrev:
“Having access to RemoteHamRadio was similar to being given the keys to a high performance sports car for an entire week. It was quite a ride!”

Jag förstår inte hur han tänker. Är han radioamatör eller eller vad är han? När man ser  en QST redaktör som uttrycker sig på det här sättet undrar man verkligen vart amatörradiorörelsen är på väg.

Det här är inget annat än ett kommersiellt utnyttjande av amatörradiospektrumet. Eftersom amatörradio inte får vara kommersiell är ju verksamheten olaglig. Det är dessutom ett sätt att fuska sig till DX-länder och på det viset gör det DXCC till ett skämt.

Slut kommentar.

För ganska precis ett hundra år sedan gav två amerikanska radioentusiaster ut det första numnret av QST. De två upphovsmännen vevade fram det första numret på stencilapparat. QST:s decembernummer i år är tidningens  officiella hundraårsjubileum. Länk

Radioamatörerna själva ger QST dess innehåll
ARRL:s ”chief operating officer” Harold Kramer WJ1B gratulerar i jubileumsnumret tidningen för dess hundraåriga tillvaro. Han skriver att noterbart är att ”mycket av QST:s innehåll – i form av artiklar, rapporter och till och med notiser – fortfarande kommer direkt från ARRL:s medlemmar.”

Det är naturligtvis det engagemanget och den förankringen hos de amerikanska radioamatörerna, som gör tidningen till vad den är. Harold WJ1B tackar alla dessa medarbetare, liksom hela raden av övriga yrkesgrupper som behövs för publiceringen, för deras insatser för tidningen.

”Vägkarta till framtiden”
ARRL bildade i början av året en arbetsgrupp för utformning av ARRL:s strategiska planering eller framtidsvision. Harold WJ1B ingår i denna arbetsgrupp. I artikeln där han gratulerar QST till dess hundraåriga tillvaro passar han även på att rapportera om ARRL:s arbete kring denna verksamhetsidé, som han liknar vid en vägkarta till framtiden.

De riktpunkter arbetsgruppen kommit fram till handlar om ARRL:s
• stöd för amatörradions tillväxt och och framtid i ett världsperspektiv,
• arbete för meningsfull tillgång på radiospektra
• strävan att alla medlemmar ska engageras och bli aktiva på banden
• uppmuntra till radioexperiment och utbildning, samt att
• organisera och träna frivilliga att hjälpa samhället under kris- och katastrofsituationer. Länk: Läs mer om ARRL:s idéprogram

Är din station redo för DX?
-Våra 18 är det…
På samma uppslag i QST, motstående sida till gratulationer och beskrivning av framtidsvisioner, finns en helsidesannons från ett företag med namnet RemoteHamRadio.com. Det är en annons som innehåller fotografier av stora antenner och radiostationer som finns i nära kusten i stater som Maine, Kalifornien, Florida och andra.

Annons som tipsar iPad-amatörer om hur de ska ”köra” DX
En granskning av företaget som annonserar visar alla detaljer kring antenner, radiostationer och den mjukvara som behövs för att köra stationerna remote. Att köra remote med dessa antenner och radiostationer kostar 50 cent i minuten, idag 4 kronor och 35 öre per minut.

Kärv kommentar
Redaktionen fick idag en kärv kommentar som knappast kräver någon översättning:

”Someone will make a shit-load money from this, because there are thousands of guys who simply want a high DXCC number.  Cost is not a factor.  It just goes to show that people will pay to cheat!
Sooner or later, the ham radio community will have to make up its mind: are we a ”radio” group or are we a ”computer” group.”

 

Inte längre ”Icke kommersiell radiokommunikation”?
Grunden för amatörradio är att den definitionsmässigt inte är kommersiell. Mot den bakgrunden borde naturligtvis företag som RemoteHamRadio kunna ifrågasättas. Det kunde kanske vara en primär uppgift för nationella myndigheter för spektrumövervakning, FCC och deras motsvarigheter i alla länder inom IARU.

Det amatörradiovärlden själv kan göra, i ett första steg, är naturligtvis att diskvalificera radioamatörer som använder internet och remotetrafik, på det sätt som annonsen i QST beskriver, för att fuska sig till DXCC-länder som aldrig hörts på deras egen sida av jordklotet. Länk: RemoteHamRadio

Hur mycket blir DXCC värt?
Hur mycket kommer DXCC att vara värt, när det börjar tilldelas iPadägare som inte ens behöver masa sig ut sängen för att köra sina DX?

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com