Fotografering med drönare kräver tillstånd

Transportstyrelsen har sammanställt ett informationsblad med regler för den som vill flyga med drönare. Klicka på bilden för att ladda ned pdf. Mer info: Se länk längst ned i artikeln.
— Av Erik SM7DZV —
Uppdaterat 2015-12-23
Fotografering med drönare kräver tillstånd
Kammarrätten i jönköping har i en dom slagit fast att det krävs tillstånd för att fotografera med drönare. Länk till Datainspektionens information.
Länk
Länk till nyhetsartikel i Computer Sweden
Ursprunglig artikel publicerad 23 november 2015:
Nu har Transportstyrelsen sammanställt
regler för flygning med drönare
Transportstyrelsen har nyligen sammanställt information om vad drönarpiloter behöver tänka på innan de låter sina obemannade farkostar lyfta mot skyn.
Användning av drönare har blivit vanlig i olika sammanhang, många gånger handlar det om fotografering. Det är inte heller uteslutet att drönare kan komma till praktisk användning i olika sammanhang som har att göra med amatörradio.
Flygplatsernas kontrollzoner
Det som framhålls i informationsbladet från Transportstyrelsen är att det är viktigt att se till att man inte flyger inom flygplatsernas kontrollszoner. Sådana kontrollzoner kan ibland sträcka sig flera miol ut från flygplatsen.
Inom synhåll och max 120 meter högt
Det är också viktigt att alltid ha drönaren inom synhåll. Det är inte tillåtet att flyga högre än 120 meter eller längre bort än 500 meter. Fler kom-ihåg för drönarpiloter: Håll avstånd till människor och djur så att du inte stör. Sprid fotografier enbart på personer som själva valt att bli fotograferade.
Förbjudet flyga över restriktionsområden
inklusive nationalparker
Det är förbjudet att flyga över restriktionsområden, till exempel fängelser, kärnkraftverk och nationalparker.
Lokala bestämmelser
Det finns även lokala regler som förbjuder flygning med drönare. En sådan plats är till exempel fyrplatsen Långe Erik vid Ölands Norra udde, där där det allt som oftast förekommer att drönarflygare vill fotografera fyrtornet. Eftersom det är en plats där mycket folk är i rörelse finns där beslut om flygförbud inom området.

Kristina Österberg vid fyren Långe Erik på Ölands Norra Udde. Här är flygning med drönare förbjudet. FOTO: Erik SM7DZV.
Uppfattas störande av många
— Många av våra besökare upplever flygning med drönare som störande, säger Kristina Österberg, som förestår fyrplatsen. Drönare har ibland flugit nära fyrtornet, och bullret från dem kommer in via balkongen uppe vid toppen. Det blir ett oljud och ett eko som låter ytterst obehagligt i den långa trappan.
Saknar försäkringar
— De som kommer till fyren och vill flyga drönare saknar vanligtvis alltid försäkringar som täcker skador som kan uppkomma om det skulle inträffa ett missöde eller en olycka.
— Vi vet heller aldrig hur pass skicklig den som flyger är, eller om drönaren är utrustad med någon sorts säkerhetssystem.
Tillstånd krävs i vissa fall
Den som flyger på uppdrag åt andra måste ha tillstånd av Transportstyrelsen.
Ladda ned informationsblad
Ladda ned transportstyrelsens kortfattade informationsblad om drönarflygning. Klicka på bilden högst upp i artikeln.
Länk
Länk till Transportstyrelsens fullständiga drönarinformation på nätet.