Natten till onsdag den 2 december
hittade Bryce K7UA tre skånska släktingar

Posted by Erik SM7DZV on 29 november, 2015 in Nyheter |

Vi beklagar sakfel

Denna artikel publicerades  2015-12-02.

Artikeln nedtagen från förstasidan den 2015-12-04 på grund av sakfel.
Vi hänvisar till uppdaterad artikel.

Vi beklagar eventuella olägenheter till följd av det inträffade.
Nytt publiceringsdatum har av tekniska skäl satts till 2015-11-29.

Red.


 

K7UA station_webb

Bryce K7UA med förfäder i Skåne har inatt (2015-12-02 klockan 01:30) mejlat till en av sina nyfunna svenska släktingar. Nu går han och hoppas på svar.

— Av Erik SM7DZV —

I slutet av juli berättade vi om svenskättlade Bryce K7UA från Utah, USA. Vi kom i kontakt med honom eftersom han har skrivit en bok om DX-trafik för nybörjare. Vi frågade om han ville att vi skulle försöka hitta släktingar som bor kvar i det gamla landet, i Sverige. Jodå, det skulle verkligen vara roligt, blev svaret.

Nu har vi, vad vi känner till, hittat minst tre släktingar till Bryce, som har fått  e-postadress till en av dessa. Släktingen har i natt fått ett mejl från Utah. Nu går Bryce och väntar på svar.

De som hittade Bryces släktingar
De som hjälpte redaktionen med detektivuppgiften var Nils-Martin SA7BXZ, Uno SM7HPK, materielförvaltaren i Venestads If Jerry Cederholm samt Tommy Persson från Venestad.


Uppdatering 3 december

Bryce tackar alla för hjälpen
Bryce har skickat ett mejl, där han tackar alla som hjälpt till med detektivarbetet att hitta hans släktingar i Sverige:

Erik,
I did not realize how much detective work was done to find my Kristina until I read  your article.  Please thank everyone who helped.
I talked to my 80 year old uncle today about it.  He was very excite to hear about it.  He said that his 98 year old aunt and her daughter would also be thrilled.
So far I have not had a reply from Kristina.  I hope that she does. Thank you again,
Bryce


I slutet av juli rapporterade vi om svenskättlingen Bryce K7UA i Utah och hans nya handbok i DX-ing för nybörjare. Vi försökte då hitta någon som kunde översätta hans 42-sidiga bok till svenska. Så vitt vi vet har vi ännu inte fått tag i någon frivillig övertsättare. Den uppgiften återstår att lösa.

Skånskt påbrå
Bryce berättade under våra kontakter att han har svenskt påbrå och att hans förfäder både på sin mors och sin fars sida härstammar från Skåne. Bryce hade bra koll på förfäderna som utvandrat till USA, och han visste bland annat att hans mormors mormor hette Jeppa Nilsson och var född i Ormastorp, Östra Sallerup nära Hörby i Skåne.

K7UA QSL 2015

Bryces QSL. 330 QSL-länder, 320 konfirmerade.

Nils-Martin SA7BXZ hittade första pusselbiten
Frågan gick till Nils-Martin Andersson SA7BXZ. Kände han till någon släktforskare som kunde veta mer? Släktforskare i trakten kände Nils-Martin, men mormorsmormor Jeppa förblev okänd fram till i söndags morse, den 29 november. Då ramlade ett mejl från Nils-Martin ner på redaktionen.

Nils-Martin berättade att han hade hade sökt i husförhörslängder och födelseböcker från Östra Sallerups församling, men tyvärr bara funnit Jeppa Nilssons föräldrar.

Fann hela Jeppas familj av en slump
– Av en slump hittade jag en hemsida som heter Family Central och på denna finns stora delar av släkten dokumenterad, skrev Nils-Martin och bifogade en länk. Länken visade att Jeppa, som utvandraade till USA hade flera syskon som blivit kvar i Sverige. En av dessa var en bror som levde fram till 1943.

SSA-Bulletinen i söndags
Under senaste söndagens SM7-bulletin på kortvåg, 29 november, var Uno SM7HPK, från Hanaskog, operatör. Under incheckningen berättade han för en av motstationerna att han sedan fyra år också börjat ägna sig åt släktforskning.

Venestad_Källa_ Eniro

Venestad, där Jeppas bror bodde, ligger sydväst om Kristianstad. Klicka i bilden för att förstora kartan. KÄLLA: Eniro.

Uno SM7HPK hittade Jeppas yngre bror
Stafettpinnen gick därför till resurspersonen Uno, som både kan släktforskning och känner till sin skånska geografi.

Under pågående telefonsamtal redde Uno ut att Jeppas yngre bror hade bott i Träne, nära Venestad utanför Kristianstad.

Materielförvaltaren i Venestads IF
Nu återstod att hitta någon person i den trakten, som kände till broderns släkt. Att bara hitta en person att ringa till i Venestad var inte utan problem. Idrottsföreningens materielförvaltare Jerry Cederholm hade åtminstone ett namn, och hans telefonnummer gick att hitta på Eniro. Jerry hänvisade till en annan medlem i Venestads IF: Tommy Persson.

Jeppas bror ordnade mark till byns fotbollsplan
Jodå, Tommy hade pejl. Han mindes Jeppas bror från en film som visats under en hembygdsaktivitet för många år sedan. Jeppas bror hade för övrigt upplåtit mark för fotbollsplanen. Årshyran är 25 kronor och kommer att så förbli så länge Venestads IF består.

Tommy känner Jeppas brors familj
Tommy kunde berätta om Jeppas brors familj, hans barn och barnbarn. Jeppas brors barnbarn bor inte så långt från Kristianstad. Tommy skaffade också fram en aktuell e-postadress.

Kollat uppgifterna
Bryce har kollat uppgifterna och konstaterat att de stämmer.

En av släktingarna fick mejl i natt
En av dessa avlägsna släktingar till Bryce K7UA fick i natt ett mejl från Utah. Nu går Bryce och hoppas på svar.

Amatörradio  en fantastisk hobby
Amatörradio är en fantastisk hobby, särskilt när den kombineras med lite släktforskning.

Länkar
Läs mer om Bryce K7UA på qrz.com

Läs amatörradionyheterna. Artikel med efterlysning av översättare

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com