ARRL godkänner ”iDXCC” — DXCC på surfplatta

Posted by Erik SM7DZV on 7 december, 2015 in Nyheter |

QST december 2015_webb
— Av Erik SM7DZV —

Uppdaterat 2015-12-07 klockan 1945 (CET)

En surfplatta, en internetanslutning och en tjock plånbok, det är var som nu krävs för att köra så många länder du har lust med för DXCC — och få bekräftat förbindelser med stationer som du aldrig hört på din egen sida av jordklotet. Är det det, som är amatörradio för dej?

Amatörradionyheterna har idag dokument som bekräftar att att ARRL godkänner DXCC-förbindelser som gått via remotestationer.

”iDXCC” – DXCC på surfplatta
DXCC på surfplatta kan på inget vis jämföras med DXCC som erövrats på klassiskt sätt — av en uthållig och hängiven radioamatör vid sin egen station på sin alldeles egna plats på jorden. Vi låter därför DXCC på surfplatta få ett eget namn som alla förstår innebörden och värdet av — iDXCC.

Amatörradionyheterna har idag dokument som bekräftar att att ARRL godkänner DXCC-förbindelser som gått via remotestationer

Att köra RemoteHamRadio är som att få nycklarna till en topptrimmad  sportbil, utbrister en QST-redaktör lyckligt, när han uttalar sig i remoteradioföretagets annons.

ARRL BrevpapperAmatörradionyheterna har idag dokument som bekräftar att att ARRL godkänner DXCC-förbindelser som gått via remotestationer. Beslutet fattades i januari 2015. ARRL skriver (min översättning):

”I januari 2015 bestämde sig ARRL för att släppa kravet , för DXCC, att kontrollplatsen och stationen måste vara på samma plats. Oavsett känslor rörande remotetrafik kommer lokaliseringen av sändaren att definieras som DXCC-stationens QTH.”

Om vi tar den andra meningen i den citerade texten slår ARRL in en öppen dörr. Det  är naturligtvis självklart, att den som sitter som operatör vid DX-stationen inte kan ha den blekaste aning om varifrån en anropande signal kommer. DX-stationen svarar  anropande station, utan att vet att det är en kommersiell remotestation i den andra änden.

Pengar måste byta ägare för att förbindelse ska upprättas
Det är den första meningen som utgör haken: För DXCC är det inte längre nödvändigt att operatören sitter vid den sändande radiostationen. DX-jakt via internet och med hjälp av remotestationer är inte möjliga utan att pengar byter ägare. Det strider därför mot den internationellt vedertagna hörnstenen för amatörradio, att amatörradiotrafik ska vara okommersiell.

ARRL:s affärsidé
Amatörradionyheterna har för mindre än en månad sedan uppmärksammat ARRL:s medlemstidning QST:s hundraårsjubileum, som äger rum nu i december. Vi fastnade då för ett uppslag där ARRL presenterade sina framtidsvisioner, eller gör man kanske i ARRL:s fall mera rätt att kalla det för ARRL:s affärsidé. På motstående sida av samma uppslag finns en helsidesannons från företaget RemoteHamRadio.com. Annonsen är rubricerad ”Är din station beredd på DX-säsongen? Därför att våra 18 är det.”

QST-redaktören: – Som att få nycklarna till en sportbil…
Går man in på företagets hemsida på nätet får man alla detaljer, om var stationerna är lokaliserade, hur de är utrustade och vad de kostar per minut att använda för en iPadamatör. Annonsen avslutas med ett glädjetjut från QST-redaktören Steve Ford WB8IMY: ”Att köra RamoteHamRadio var som att få nycklarna till en topptrimmad sportbil under en hel vecka”…

“Having access to RemoteHamRadio was similar to being given the keys to a high performance sports car for an entire week. It was quite a ride!”
– Steve Ford, WB8IMY – QST Editor

Ingvar SM6CBQ kommenterade:

Jag förstår inte hur han tänker. Är han radioamatör eller eller vad är han? När man ser  en QST redaktör som uttrycker sig på det här sättet undrar man verkligen vart amatörradiorörelsen är på väg.
DXCC blir ett skämt
Det här är inget annat än ett kommersiellt utnyttjande av amatörradiospektrumet. Eftersom amatörradio inte får vara kommersiell är ju verksamheten olaglig. Det är dessutom ett sätt att fuska sig till DX-länder och på det viset gör det DXCC till ett skämt.

Frågor vi inte har svar på
Frågan som redaktionen inte har något svar på är om QST-redaktören Steve WB8IMY fick arvode för att medverka i annonsen eller fick han en gratisbiljett till remotestationerna. Eftersom vi inte har svar så kan det  ju till och med vara så att han betalade en halv dollar i minuten för att få testa sportbilen.

Vi väntar på FCC
Amatörradionyheterna väntar med spänning på beslut från den amerikanska tillsynsmyndigheten FCC och dess motsvarigheter i olika länder om deras syn på kommersiell trafik på amatörradiobanden.

Hur länge är tillverkarna intresserade av amatörradio?
En tredje fråga som hänger i luften handlar om hur länge tillverkare av amatörradioutrustning kommer att vara intresserade. Hur länge kommer tillverkarna vara beredda att konstruera och tillverka radiostationer, slutsteg och antenner, när de mest penningstinna radioamatörerna kan nöja sig med en surfplatta och en halv dollar i minuten för en remotestation?

 

Länkar:
Länk till artikel 16 november

Länk till Remote Ham Radio

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com