Varannan svensk har aldrig tänkt tanken
att ett långvarigt elavbrott skulle kunna inträffa

Posted by Erik SM7DZV on 9 december, 2015 in Nyheter |
Storfinnforsen IMG_7346_webb

Strömmen som aldrig går? Elledningar ut från ställverket vid Storfinnforsens kraftverk i Faxälven nordväst om Ramsele.
FOTO Erik SM7DZV

— Av Erik SM7DZV —

Nästan varannan svensk har aldrig tänkt på hur de skulle påverkas om elen försvinner en längre tid. Det är resultat från en undersökning som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap låtit göra.

Svaren bygger på människors uppskattningar av den egna beredskapen vid ett scenario med ett långvarigt elavbrott vintertid. Som en konsekvens fungerar inte vatten- och värmeförsörjning, fast och mobil telefoni liksom exempelvis bensinpumpar och bankomater.

Trots låg riskmedvetenhet känner människor ansvar inför samhällskriser, skriver MSB i ett pressmeddelande om undersökningen:

Nästan halva befolkningen (45 procent) har inte gjort några förberedelser för att klara ett långvarigt elavbrott. Ungefär lika många (47 procent) har aldrig ens tänkt på hur de skulle påverkas om elen försvinner en längre tid. Det visar en undersökning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har gjort.

Det är undersökningsföretaget Markör som på uppdrag av MSB har intervjuat 2 000 personer i åldrarna 18-84 år om hur de ser på sin egen beredskap inför samhällskriser. Svaren bygger på människors uppskattningar av den egna beredskapen vid ett scenario med ett långvarigt elavbrott vintertid. Som en konsekvens fungerar inte vatten- och värmeförsörjning, fast och mobil telefoni liksom exempelvis bensinpumpar och bankomater.

Läs hela informationen från MSB. Klicka här.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com