Minska EMC-problemen
med elektriskt ledande packningar

Posted by Erik SM7DZV on 12 december, 2015 in Nyheter |
Ledande gummi

Exempel på packningar och oringar av ledande gummi från företaget Holland Shielding.

— Av Erik SM7DZV —

Elektriskt ledande packningar av gummi eller silikon kan användas för att minska problem med EMC, elektromagnetiskt kompatiblitet, dvs. elektronisk utrustnings oförmåga att vare sig leda eller utstråla elektromagnetisk energi. Utrustningen bör heller inte vara mottaglig eller själv utstråla ledningsbunden eller luftburen emission från någon annan källa.

Elektriskt ledande tätningar
EMC är ett gissel, inte minst bland radioamatörer. Elektriskt ledande tätningar kan användas för att minska EMC-problem. Tekniken har funnits länge, bland annat för att skärma av lock på elektronikenheter så de inte stör varandra. Locken och skarvdonen är den svaga delen i en elektronikenhet, vad gäller EMC. I skarvdonen används elektriskt ledande O-ringar m.m.

Ett svenskt företag som arbetar med produkter för att minska EMC-problem är Jolex på Värmdö. Företaget säljer bland annat ledande silikon och fluorsilikonpackningar.

Vad kan man göra för att minska EMC-problem?
Jolex har på sin hemsida en avdelning där företaget kortfattat redovisar vad EMC är och mycket utförligt beskriver vad som kan göras för att begränsa strålningen. Det är ett avsnitt som rekommenderas till läsning. Klicka för länk.

Mjuka gummipackningar
Företaget Holland Shielding Systems, som funnits sedan 1985, har specialiserat sig på produkter för elektronikindustrin med ett brett sortimentprogram, bland annat med produkter för begränsning av  EMC-problem. Företaget lanserar nu en ny typ mjuka elektriskt ledande packningar och oringar.

Bättre elektriska egenskaper?
– Det är tänkbart att Holland Shielding har tagit fram förbättrade elektriska egenskaper i tätningarna med inblandning av metall. Men det framkommer inte, säger elektronikkonstruktören Ingvar Josefsson SM6CBQ.

ATEX ett EU-direktiv
Holland Shielding nämner i sin information också ATEX som är ett EU-direktiv för bl.a. explosiva miljöer. Klicka för länk.

 

TNX
till Ingvar SM6CBQ för hjälp med faktaunderlag.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com