Nätfiskeindustrin tar nya tag

Posted by Erik SM7DZV on 15 december, 2015 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Fishingmejl från ”Skatteverket” och ”Elgiganten” på dålig svenska har under de senaste månaderna kommit och gått och med tiden blivit så vanliga att man raderar dem med en gäspning. Det betyder inte att Fishingindustrin på Internet har gett upp. Inte heller kan man påstå att fishingmejlens författare lider av brist på kreativitet.

För den som får skumma meddelanden via e-post handlar den först och främst om att vara duktigt misstänksam. Den andra försvarslinjen går vid att hålla fingrarna i styr: Att aldrig någonsin klicka för att öppna eller kolla en bifogad fil, som är det minsta skum.

Mejl från ett australiensiskt företag
I morse fick redaktionen ett mejl, som uppgavs komma från en avsändare vid ett australiensiskt företag som  heter Ittech och som arbetar med testning och verktyg för självprogrammerande datorprogram (”Testing and Auto Generation Software Tools”).

”Faktura” från ett företag i Pennsylvania
Mejlet innehöll en ”faktura” från ett annat företag, Agri-Basics Inc i Pennsylvania, USA (!). I motsats till andra fishingmejl som översatts maskinellt till undermålig svenska är detta skrivet på vederhäftig engelska och föredömligt kort:

”Please find attached invoice #74345282.”

…och pengar ska skickas till Kalifornien…
Undertecknandet förefaller i första ögonblicket också trovärdigt.

”Have a nice day
Hank Ball
Accounts Receivable
320 Golden Shore, Suite 350
Long Beach, CA 90802″

Begreppet Accounts receivable är en person som har tillgång till och ansvar för kontot.

Bedrägeriförsöket uppenbart
Sammantaget är dock bedrägeriförsöket uppenbart: Fakturan kommer från ett företag, i Pennsylvania, som säljer foder och förnödenheter till lantbruket. Avsändarens e-postadress är från ett datakonsultföretag i Australien. Den ”Hank” som sägs ansvara för kontot finns i Kalifornien.

”Hank” — knappast en auktoriserad revisor…
Namnet Hank är för övrigt också en ögonbrynshöjare. Enligt förträffliga Urban Dictionary, en av många förklaringar, är namnet förknippat med en kraftfull person ofta med kvinnotycke. En annan, ur svenskt perspektiv lite mera svårförståelig variant, talar om en persom som fångar mycket fisk, konsumerar måttfullt, beundras av kvinnor och skrävlar om sina äventyr. Hank är knappast ett namn som en auktoriserad revisor från Wall Street skulle vilja lystra till.

Bekräftat — Bilagan innehöll skadlig kod
Något senare idag fick vi bekräftat att bilagan innehöll skadlig kod. Vi varnade de båda företagen om att deras domäner var utsatta för angrepp av internetbrottslingar. Det ena företagets mailsystem returnerade föredömligt meddelandet med upplysningen:

This is the mail system at host mailrelay3.public.one.com. I’m sorry to have to inform you that your message could not be delivered to one or more recipients. It’s attached below. MX: 550 Message contained unsafe content (Sanesecurity.Rogue.0hr.20151214-1748.UNOFFICIAL)

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com