Dominica — Här reparerar Ove SM7XBI
relästationer som skadades i senaste orkanen

Posted by Erik SM7DZV on 26 december, 2015 in Nyheter |
Uppdaterat 2023-03-11: Ove SM5XBI avled den 23 december 2022. Länk.
Domica_Källa Google Earth

Dominica ligger mellan Guadeloupe och Martinique i Karibien. En normal dagstemperatur är 29 grader. – Här är varmt och skönt, säger Owe.
Bilden ur Google Earth.

— Av Erik SM7DZV —

Publicerat 2015-12-24

Fyra dagar i veckan arbetar Ove SM7XBI alias J79XBI med återuppbyggnad efter orkanen i augusti som dödade tiotals människor och vållade stor förödelse på västindiska Dominica mellan Martinique och Guadeloupe.  Oves arbete går ut på att reparera och driftsätta ett nät av relästationer som används av landets räddningsmyndigheter.

—  Jag har verkligen blivit bra på att montera antennkontakter, skämtar Ove.

På amatörradiofronten är det motgångar. Radiostationerna är inte konstruerade för tåla tropiskt klimat…

Hälsa dom där hemma
— 
Eftersom jag nu har tillfälle, vill jag hälsa hem till alla  vänner och radioamatörer i Sverige och önska god jul och gott nytt år.

IMG_8777

Ove SM7XBI alias J79XBI bor under sommarhalvåret i Sverige och på vintern i västindiska Dominica. Just nu har han inte mycket tid över för amatörradio. Fyra dagar i veckan arbetar han med att reparera skador efter orkanen i augusti.
FOTO Erik SM7DZV

Vi har tidigare presenterat Ove SM7XBI/J79XBI, som vintertid byter Slätafly, i Torsås södra Småland, mot karibiska Dominica. Ove hittade sin paradisö för snart 15 år sedan, och han har med tiden kommit att nästan betraktas som infödd.

– Dom flesta här i trakten vet vem jag är nu, säger han.

Det är något han verkligen fått erfara den här vintern. I slutet av augusti drog en tropisk orkan fram över ön och ödelade både hus, vägar och kommunikationer. Tiotals människoliv gick till spillo.

Kraftigaste orkanen sedan 1978
Orkanen Erika var den kraftigaste som drabbat ön sedan 1978, och reparationsarbetet efter orkanens framfart pågår fortfarande. Det har lett till att Ove knappt haft tid att titta åt sin amatörradiostation sedan han kom till ön under senhösten.

Jobbar fyra dar i veckan
-Totalt har jag nog bara kört 500 – 600 QSOn sedan jag kom hit, berättar Ove. All tid går åt för att hjälpa till med återuppbyggnadsarbetet. Jag jobbar fyra dar i veckan med att få igång relästationerna här. Det är vad jag klarar av, och långa dagar blir det. Jag har inga svårigheter att sova ovaggad under nätterna.

– Den förra stora orkanen drog över ön 1978. Året därefter blev Dominica självständigt. Det har inte funnits några regler om hur byggnader och annat ska utföras.Det märks bland annat på samhällets relästationer som används av räddningsorganisationen och av staten.

Det slutade regna för ett par veckor sedan, berättade Ove vid intervjutillfället i mitten av december.

Skyfallen blötte upp leran
– Det finns väl ett 30-tal relästationer. Stationsbyggnaderna står på fyra betongplattor som är 20 centimeter tjocka och med en yta på 16 kvadratmeter, fyra gånger fyra meter i fyrkant, säger Ove. Men ingen hade tänkt på att de här grundplattorna behövde förankras på något sätt. Det har lagt ovanpå marken, som består av lera. Skyfallen gjorde att leran blöttes upp och sjönk några decimeter. Då är det ju lätt att förstå att antennernas matarledningar gick av.

– Jag kan försäkra att jag blivit en jäkel på att byta antennledningskontakter, säger Ove. Telefonbolagen klarade sina egna reparationer snabbare än samhället i övrigt. Så länge deras nät ligger nere förlorar dom ju pengar…

Amatörradion på sparlåga
Amatörradion går på sparlåga. Dels beror det på att Ove är hårt engagerad i återuppbyggnadsarbetet efter orkanen. Dels beror det på klimatet.

– Radiostationerna är inte gjorda för att tåla tropiskt klimat. Min Yaesu 857 gick sönder efter tre veckor. En Icom IC-7000 havererade den också, säger Ove. Jag hade hoppats på att få låna ett slutsteg av den lokala radioklubben här, dom hade fyra stycken som bara stod och samlade damm. Men några veckor innan jag kom hit kom ett oljeprospekteringsbolag och köpte alla fyra, så där rök den möjligheten.

Lånad IC-718
-Som tur är har jag fått låna en IC-718 från Rescue Center. Den ger mej möjligheten att komma ut med 100 watt, och det är ju det viktigaste, säger Ove. Jag är ju inte QRT.

Trots allt arbete och trots problemen med amatörradiostationen är Ove ändå nöjd med sin vistelse i Karibien:

Har något att göra…
– Här har jag ju nånting att göra, att sätta händerna i, varenda vecka hela vintern säger han. Det är bättre än att sitta hemma i Slätafly och stirra in i en vägg.

Hann inte sätta upp antennerna i Slätafly
– Jo förresten, en sak till, säger han. Det var tur att jag inte hann sätta upp den reparerade beamen i masten där hemma innan jag for. Det har varit storm hemma också, och Gorm drog ju fram och vållade stor skada över Blekinge och i området där jag bor. Hade antennerna varit upp på full höjd vet ingen hur det skulle ha gått…

Länk till SVT:s rapportering om orkanen på Dominica.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com