Timslång flare i förrgår – CME på väg mot Jorden
Risk för magnetstorm i dag, onsdag

Posted by Erik SM7DZV on 29 december, 2015 in Nyheter |
Uppdaterat (datum och veckodagar) 2015-12-30.
UV och röntgenstrålning 2015-12-29

Grafisk bild av röntgen- och UV-strålning från solen 27 – 29 december 2015.
Källa NOAA. (Länk i verktygslådan, Rymdväder)

— Av Erik SM7DZV —

Spaceweather.com rapporterar om ett kraftigt och långvarigt solutbrott i förrgår. Solfacklan  inträffade på måndagen strax före klockan 14 svensk tid och resulterade i ett massautkast som nu är på väg mot jorden. Massautkastet beräknas träffa jorden idag, under onsdagen. Det väntas då kunna vålla en mindre till måttlig jordmagnetisk storm. Än så länge (klockan 1015 svensk tid) har dock ingen påverkan av jordmagnetetfältet inträffat. K-index är just nu 0.

Långvarigt solutbrott i går
Efter flera dagars uppdämt lugn fick en stor solfläck, AR2473, ett utbrott den 28 december klockan tio minuter i fjorton, svensk tid. NASA:s Solar Dynamics Observatory registrerade utbrottets extrema ultravioletta strålning. Under mer än en timme joniserade utbrottet (en flare) atmosfärens översta lager på den solbelysta sidan av jorden. En karta från NOAA visar det område, av Sydamerika, Afrika och södra Atlanten, som påverkades av fading och blackout på frekvenser under 20 MHz.

I kväll omkring klockan 18 och omkring klockan 2130 svensk tid hade solen ytterligare två utbrott, flares, som hade störst påverkan över Stilla Havet väster om Sydamerika. Kvällen utbrott var dock mindre än gårdagens.

CME på väg – träffar Jorden under onsdagen
Det långa utbrottet igår medförde ett koronamassautkast (CME). Massautkastet är riktat nästan rakt mot Jorden. Prognoser från NOAA talar om att det kan träffa Jorden redan under onsdagen, med risk för geomagnetisk storm i storleksordningen G1 till G2.

Kan explodera fler gånger
Den aktuella solfläcken är instabil och skulle kunna explodera igen inom de närmaste timmarna. NOAA:S prognoser talar om 60 procents risk för ytterligare flares av M-storlek.

 

Länkar, Spaceweather.com:

Förklaring G1 magnetstorm
Förklaring G2 magnetstorm
Blackout Map (NOAA)

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com