2016 års första bok: Vad är en nyhet?

Posted by Erik SM7DZV on 31 december, 2015 in Nyheter |

Vad är en nyhet

— Av Erik SM7DZV —

Erik_Frichtelius_Foto_Ulrick_Beck-Friis_lågupplöst

Erik Fichtelius
FOTO Ulrik Beck-Friis, Creative Commons.

Vad är en Nyhet? Det är titeln på 2016 års första bok, skriven av SVT-reportern Erik Fichtelius. Författaren är en av landets mest ansedda journalister, han har nästan 50 år i nyhetsbranschen och han är tvåfaldig mottagare av Stora Journalistpriset.

Boken innehåller 100 frågor och svar om nyheter. Boken börjar säljas den 1 januari 2016, vilket också är första recensionsdag. Vi ser fram emot och hoppas kunna återkomma med en anmälan.

Svaret på titelfrågan är att en nyhet består av tre element: En förändring, en observatör som uppmärksammar vad som sker samt, slutligen, någon som kan berätta om händelsen på ett sätt som blir intressant för läsare, lyssnare eller betraktare.

Länk till Bokförlaget Lagenskiöld.


Förändringen kan vara plötslig eller långsam. Observatören måste ha förmågan att inse att det som sker kan vara eller är intressant eller viktigt för andra. Den som rapporterar vidare är budbäraren som utformar berättelsen. Utan berättelse ingen nyhet.

Bli inte hemmablind
Varje dag uppmanar vi våra läsare att skicka in nyhetstips till redaktionen. Många hörsammar uppmaningen. Varje dag inträffar intressanta nyhetshändelser inom amatörradions Sverige. Men många är hemmablinda, och ser därför inte skogen av amatörradionyheter för bara träd.

Det stora sommarmeetinget  när ”ingenting” hände
Steg två handlar om att se det som händer ur nyhetsperspektiv.  Det är inte alltid lätt. En gång under sommaren som gick genomfördes ett stort traditionstungt årligt radiomeeting här i Sverige. Veckan innan kontaktade vi arrangören, och vi fick löfte om en kort text och några fotografier från mötet. Ingenting kom. När vi efter några dagar kontaktade arrangören på nytt, fick vi beskedet att ingenting hade hänt.

Det som arrangören inte tyckte var något att nämna var att det hade kommit ett knappt hundratal besökare, utställare hade funnits på plats och programmet hade genomförts. Många radioamatörer hade fått tillfälle till eyeball-QSO med vänner de annars sällan träffar. Enligt arrangören hade ”ingenting” hänt.

Gott Nytt Amatörradionyhetsår!
Det är så det går när man blir hemmablind. Stora och små händelser med radioanknytning är alltid intressanta för andra radioamatörer. Mejla några rader, skicka gärna ett fotografi, och berätta om vad som händer. Det viktigaste är tipset. Vi sköter urval, skrivjobb och publicering. Gott Nytt Amatörradionyhetsår!

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com