Igge SM5LIB: Dags planera årets Mills-On-The-Air

Posted by Erik SM7DZV on 2 januari, 2016 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

SM5LIB_1sp_webb

Ingemar ”Igge” SM5LIB: – Nu är det dags att börja planera årets ”Mills-On-The-Air”.

Nu är det dags att börja planera för årets upplaga av Mills-On-The-Air, som går den 14 och 15 maj 2016.

Det är Ingemar SM5LIB, granne med Borggårds Kvarn i Hällestad väster om Finspång, som liksom i fjol uppmärksammar aktiviteten.

Mills-on-the-air är en aktivitet startade i England för några år sedan. Det handlar, som framgår av titeln, om aktivering av amatörradio från kvarnar. En enkel sökning på nätet tyder på att 2009 var startår.

 

Kontakta Ingemar för mer information:
– Jag vill ha kontakt mer er som har intresse och möjligheter att aktivera en kvarn, säger Ingemar. Listan över anmälda svenska kvarnar behöver fyllas på. Skicka mig en blänkare med information. Här är min epostadress.

Vilken kvarn som helst duger…
– Kvarnen kan vara en aktiv kvarn, avställd kvarn, ruin eller bara ett minnesmärke, berättar Ingemar. Det finns inga andra regler eller förbehåll mer än att man skall befinna sig i närheten. Själv kommer jag att vara aktiv och hoppas att även detta år få sitta i Borggårds Kvarn.

Borggårds kvarn SE5MILL

Borggårds Kvarn nära Hällestad, SE5MILL. Klicka för att stor bild.

Det var Ingemar SM5LIB som förra året vaskade fram aktiviteten, när den spred sig till Sverige. Det blågula gensvaret var dock magert, med en knappt handfull registrerade kvarnar, bland annat den på Ingemars hemmaplan, Borggårds kvarn väster om Finspång samt Sandviks kvarn på norra Öland.

Vid Hällestadsån
– Borggårds Bruk Kvarn, nära Hällestad väster om Finspång, har anor från 1800-taletberättar Ingemar. Den ligger vid Hällestadsån, en grävd kanal mellan två vattendrag, och fick sitt nuvarande utseende efter en ombyggnad år 1850. Kvarnen moderniserades 1925 och elektrifierades 1935, när nya kraftstationen byggdes. Kvarndriften upphörde 1962.

– Borggårds kvarn och mjölnarbostad ligger på ömse sidor bron över Hällestadsån. Kvarnen är sammanbyggd med Borggårds bruks byggnader, troligen från 1850-talet, berättar Ingemar. Kvarnverket bestod av ett par stenar, två valsstolar, korngrynsverk och rensverk. Mjölnarbostaden i två våningar byggdes på 1880-talet.

Badkarskedjor och blixtlås
– Vill vi sätta Borggård på den industriella kartan kan nämnas att Borggårds Bruk var lika känt för sina badkarskedjor som Gusum var för sina blixtlås.

Anropssignal 1969 SM5EMN
Ingemar blev radioamatör 1969 och hade då signalen SM5EMN. När han återkom efter några års uppehåll var hans suffix upptaget, varför han fick sin nuvarande signal SM5LIB. Idag är suffixet EMN ledigt på nytt.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com