Idag: 73 år sedan radions uppfinnare
Nikola Tesla gick ur tiden

Posted by Erik SM7DZV on 7 januari, 2016 in Nyheter |
Nikola Tesla_Sarony

Nikola Tesla , omkring 1893.
Källa Wikimedia Commons, Napoleon Sarony.
Klicka på bilden för att komma till artikel om Tesla i Wikipedia.

— Av Erik SM7DZV —

Idag, den 7 januari 2016, är det 73 år sedan radions uppfinnare Nikola Tesla gick bort. Tesla föddes 1856 i nuvarande Kroatien. Han var ett tekniskt och språkligt geni som talade sju språk flytande. Han var i många avseenden extremt excentrisk och betraktades som galen av många samtida. Idag är det ingen som ifrågasätter hans vetenskapliga kapacitet.

Den 2 september 1897, när Tesla var 41 år gammal,  lämnade han in sitt patent på radio. Innan seklets slut gjorde han också experiment med radiovågor. Han beviljades patentet i mars 1900, fråntogs det 1904 och fick det tillbaka, efter sin död, 1943 genom ett beslut av USA:s högsta domstol.

Tesla emigrerade till USA 1884. Med sig hade han ett rekommendationsbrev från Charles Bachelor som var en av Edisons affärskontakter i Europa. I rekommendationsbrevet skrev Bachelor:

Min käre Edison, Jag känner två stora män och du är en av dem. Den andre är denne unge man.” (KÄLLA: Wikipedia)

Läs mer om vetenskapsmannen, hans banbrytande teorier och hans uppfinningar. Wikipedia har en utmärkt artikel om Nikola Tesla, missa inte den.

Tesla anställdes av Edison, som lurade Tesla på hans utlovade lön. Efter den händelsen blev Telsa och Edison fiender och konkurrenter under resten av deras liv.

Tesla var en av de mest betydelsefulla bidragsgivarna vad gäller tillkomsten av kommersiell elektricitet. Han är mest känd för sina många revolutionerande bidrag inom elektromagnetism under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. (KÄLLA: Wikipedia)

Första radiosändaren 1893
Från 1893 till 1895 arbetade Tesla med högfrekventa växelspänningar. Tesla skapade bland annat glödtrådslösa lampor och en maskin för att trådlöst skicka elektromagnetisk energi dvs. den första radiosändaren. Tesla utförde 1893 en demonstration av radiokommunikation i Saint Louis för The Franklin Institute och National Electric Light Association, i vilken han beskrev och i detalj visade upp dess principer. Innan 1800-talets slut gjorde han också experiment med radiovågor.

Patentansökan 1897, patent 1900
När Tesla var 41 år lämnade han den 2 september 1897 in sin patentansökan på radio, som beviljades den 20 mars 1900.

1904 drog amerikanska patenverket tillbaka sitt beslut om att Tesla var den som uppfunnit radion och tilldelade Guglielmo Marconi patentet. Patentbyråns beslut var inledningen på Teslas juridiska kamp fram till sin död för att få tillbaka patentet.

Dog utfattig – fick upprättelse efter sin död
Tesla dog utfattig av hjärtsvikt på ett hotellrum i New York den 7 januari 1943, idag för 73 år sedan.  Senare samma år kom USA:s högsta domstol fram till att det var Tesla och inte Marconi som hade uppfunnit radion.

SI-enhet för magnetisk flödestäthet
År 1909 fick Marconi Nobelpriset i fysik för att ha uppfunnit radion. Teslas banbrytande arbeten till  trots fick han aldrig något Nobelpris. 1960 beslöts att Tesla skulle ge namn åt SI-enheten för magnetisk flödestäthet.

 

KÄLLOR
Underlag för denna artikel har i huvudsak hämtas från Wikipedia och genom sökningar på nätet.
//Erik SM7DZV.

 

Länkar

Officiell Tesla webbplats

Teslamuseet i Belgrad

 

Upphovrätt porträttbild
Bilden av Tesla kommer från Napoleon Sarony – Marc Seifer Archive. Wikimedia Commons. Bildlänk

 

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com