Nytt i år: Registreringsskylt för tävlingsfordon

Posted by Erik SM7DZV on 7 januari, 2016 in Nyheter |
Registreringsskylt Tävling

Tävlingsskylten har svarta tecken på orange bakgrund. De nya skyltarna skickas ut under januari månad och kostar 90 kronor per styck.

Tävlingsfordon är inte utrustade för normal trafik. De måste ofta köras på allmänna vägar, till exempel mellan specialsträckor. Den nya skylten införs för att tävlingsfordon tydligt ska kunna identifieras, och där skylten talar om att det finns begränsningar i hur fordonet får användas.

Tävlingsskylten är en ny typ av registreringsskylt infördes den 1 januari i år. Skylten har svarta tecken på en orange botten och kommer att tilldelas bilar och motorcyklar som används i tävlingssammanhang. På så kallade saluvagnsskyltar sker också några mindre justeringar.

Tävlingsfordon inte utrustade för normal trafik
Fordon som används i tävlingssammanhang är inte utrustade för ”normal” trafik. Fordonen saknar ofta grundläggande utrustning som krävs för att ett fordon ska få användas i trafiken idag. Samtidigt behöver dessa fordon ofta transporteras på allmänna vägar, till exempel en rallybil som behöver transportera sig själv mellan två specialsträckor i ett rally. Fordonen har därför dispens att få köras på vägarna i samband med tävling eller träning. Skylten införs för att fordonen tydligt ska identifieras som ett fordon med speciella begränsningar i användandet. Idag finns cirka 5 600 tävlingsfordon i vägtrafikregistret, varav 3 600 är rallybilar och 2 000 är tävlingsmotorcyklar.

Skyltarna levereras i januari
Alla ägare till ett tävlingsfordon kommer att få nya tävlingsskyltar utskickade under januari månad 2016. Skyltarna kostar 90 kr/styck och utbytet bekostas av ägarna. De gamla vita skyltarna ska förstöras.

Länk
Transportstyrelsen. Beskrivning av olika sorters registreringsskyltar (där den nya tävlingsskylten inte hunnit komma med). (Pdf-fil för nedladdning)

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com