Idag: 11 år sedan Gudrun lamslog södra Sverige
Birger SM7RWX fick aldrig tillbaka sin telefon

Posted by Erik SM7DZV on 8 januari, 2016 in Nyheter |
17

Birger SM7RWX bor utanför Skruv i Lessebo kommun, Småland. När Gudrun drog fram för i dag elva år sedan blev han av med både ström och telefon. Strömmen fick han tillbaka efter fyra veckor. Den fasta telefonen fick han aldrig tillbaka. Telia valde att klippa ner kopparnätet.
FOTO Erik SM7DZV

Uppdaterat
2016-01-08 kl 2355,
2016-01-10 kl 0920.

— Av Erik SM7DZV —

30 november 2015: Gorm!
Sveriges Radio P4 Halland rapporterade igår, läs 7 januari 2016, att teleabonnenter i Björshult  fortfarande inte har fått tillbaka telefonen efter stormen Gorm som drog fram i månadsskiftet november december.

Idag 11 år sedan: Gudrun!
Idag den 8 januari 2016 är det elva år sedan Gudrun drog fram över södra Sverige. Gudrun var den värsta stormen i mannaminne, och hon drabbade Småland med ursinnig kraft. Skadorna efter Gudrun är hittills oöverträffade.

Utan ström i fyra veckor
Den natten Gudrun slog till blev Birger SM7RWX av med både telefon och elektricitet. Det tog fyra veckor innan Birger fick tillbaka strömmen. Det har gått elva år sedan kvällen när strömmen gick. Birger fick aldrig tillbaka sin fasta telefon.

När järnvägen kom till byn…
Birger bor på den lilla gården Gotland i Lessebo kommun. Gården skapades vid skiftena på 1800-talet och tillhör Skruv, som blev by när järnvägsstationen byggdes på ägorna på 1870-talet.

Telia byggde upp ledningen igen – Kopplade aldrig in telefonen
— På vårkanten, efter tre fyra månader kom Telia och byggde upp ledningen som stormen tog, men de kopplade aldrig in den, berättar Birger.

I augusti, efter mer än ett halvår utan telefon för Birger, kom Telia tillbaka, klippte ned kopparledningen och installerade  sitt fastmobila system.

Internet Good-bye!
– Då var det good-bye med internet här hemifrån, säger Birger. När jag gick i pension några år senare, skaffade jag ett mobilabonnemang där jag kom åt internet. Det har jag använt sedan dess. Det går ju inte att påstå att Telia gjorde sig någon större brådska.

P4 Halland skriver på sin hemsida om sviterna efter Gorm 2015:
(7 januari 2016):

Under stormen Gorm, i månadsskiftet november-december, blåste ett träd ner över telefonledningen, som gick av. Felet är alldeles intill vägen.
– För ett tag sen var de i närheten och lagade ett annat fel men struntade i detta, säger Viola Claesson. … I början gavs besked som sen sköts upp vecka för vecka. Sedan i mitten av december har överhuvudtaget inget hörts.

 2015-12-09

Varannan svensk har aldrig tänkt att strömmen kan gå
För en månad sedan, den 9 december, lyfte vi fram en studie från MSB som visade att nästan varannan person i Sverige aldrig tänkt tanken att det skulle kunna bli ett långvarigt strömavbrott:

Varannan svensk har aldrig tänkt tankenatt ett långvarigt elavbrott skulle kunna inträffa

2015-10-21

Radioskugga över Sveriges glesbygd

I slutet av oktober försökte jag, från min hemby Jansjö i västra Ångermanland, att daterera upp amatörradionyheterna. Det var lättare sagt än gjort. Den första oktober hade Telia klippt ner sitt fungerande trådnät utan att dessförinnan bygga ut GSM-nätet. NMT, det enda mobilnät som hade fungerat i den norrländska glesbygden, Hade Telia släckt några år tidigare. Artikeln Radioskugga handlar om konsekvenserna av avtelefoniseringen för Sveriges glesbygder.

Radioskugga

2015-11-30

Oro bland företagare när Telia klipper trådnätet

Den 30 november rapporterade vi om den oro som många företagare känner, när Telia avvecklar sina fasta trådnät utan att det finns fungerande mobilnät som fungerar.

Oro bland företagare när Telia klipper telefonlinjer

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com