Bengt SM6FUD i Vårgårda: Om slutsteg
och hur man gör för att låta bra på banden.

Posted by Erik SM7DZV on 10 januari, 2016 in Nyheter |

Uppdaterat 2020-04-07: Länk till Bengts artikel finns nu hos sm5suh.com.

SM6FUD Bengt

Bengt SM6FUD i Vårgårda, med sitt stora slutsteg i förgrunden.

— Av Erik SM7DZV —

Att ha eller inte ha. Att skaffa eller inte. Det är är frågan. Den handlar om slutsteg. Det handlar om olika sorters slutsteg och hur man ska bete sej för att låta bra på banden.

För några veckor sedan skrev Bengt SM6FUD i Vårgårda en artikel om pulver, det vill säga om effekt och slutsteg. Bengt hade hämtat inspiration från Rolf SM3IRD i Hudiksvall. Artikeln är både underhållande, pedagogisk och och för en del läsare säkert också lite provokativ.

-Det är inte storleken på uteffekten som räknas! Det är inte heller storleken på plånboken som räknas. Det är storleken på ditt förstånd som verkligen räknas, skriver Bengt i inledningen.

Slutsteg – Lite skamligt?
– Gå och skaffa ett slutsteg, skriver Bengt. Det gör nästan alla. Även de som påstår att det räcker med 100 watt. Det finns till och med de som säger att de inte alls har något slutsteg men har det ändå. Liksom lite hemligt. Det finns de som skäms över att de har ett slutsteg. Som om det på något vis skulle vara fult att äga ett sådant. För att inte tala om att använda det! Ungefär som att ha en sjukdom man inte skulle vilja avslöja. Somliga har faktiskt inget slutsteg. Några har aldrig ens haft!

För och emot slutsteg
Bengt fortsätter därefter med att gå igenom skäl för och emot att skaffa slutsteg, innan han går över till tekniken för att förklara vad användaren bör kunna och måste tänka på för att det ska fungera.

Läs gärna Bengts tekniska genom gång av slutstegens bra och dåliga sidor, som ofta förstärks av användaren beroende på dennes innehav av – eller brist på – kunskap, erfarenhet och insikt.

Länk

Janne SM5SUH har Bengts tillstånd att publicera artikeln. Originalet text är oförändrad i enlighet med författarens uttalade vilja.

Länken till Bengts artikel, som finns hos Janne SM5SUH.
Bengt SM6FUD Läran om slutsteg.  
QRZ: Bengt SM6FUD

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com