Sjömansspråket: A som i ABC-telegram
(#1. 2016-01-16)
ABC-telegram
De flesta sjömän var måna om att hålla kontakten med de s.k. nära och kära i Sverige. Den litterära ådran hos många var kanske inte påtaglig. Så för att ge en hjälpande hand hade Televerket, som det då hette, författat ett litet häfte med färdigrimmade verser för att användas vid helger och andra högtidsstunder.
Dessa telegram kallades ABC-telegram och hade ett fast pris. En bokstavs- och sifferbeteckning korresponderade till ett bestämt rim eller hälsning.
De var mycket populära av många skäl – billigt och enkelt. Ett typiskt sådant var B40:
”Här vilar sjön och vattenytan blänker, på Er mina kära jag tänker ”.
Denna vers skickade för övrigt en nybliven sjöman till sina föräldrar en midsommarafton. Den var ju bra och uppskattades av hans föräldrar som inte visste att de begåvats med en så poetisk son. Lite fundersamma var de förstås över signaturen där han skrivet ut sitt fulla namn, Karl-Axel Johansson.
”Brudparet ut önskar broder Knut”
På tal om signaturer, en av grabbarna ombord kom en dag upp till radiohytten och ville ha hjälp med ett bröllopstelegram till sin syster och blivande svåger. Jag skojade lite med honom och föreslog ”Brudparet ut, önskar broder Knut”. Jag gav honom en tom telegramblankett att fylla i och han försvann ut.
Efter en stund knackade det på dörren och han kom in med en solkig blankett i handen. Där hade han nedpräntat ”Brudparet ut, önskar broder Knut. Undertecknat Per-Gunnar.
”Vem var broder Knut?”
Telegrammet sändes i väg över Göteborgradio/SAG och lär ha lästs upp under bröllopsmiddagen. Vem broder Knut var, kunde brudparet inte förklara för sina gäster.
Bonusbild: Skeppsbron 3 – 5 i Göteborg.

Skeppsbron 3-5 Göteborg. Foto från början av 1900-talet. Gedigna hus byggdes på den tiden. Här huserade bland annat Rederiaktiebolaget Svenska Lloyd på de tre första våningarna samt tankrederiet Billner högre upp.