Månstuds från Kvarnberget
när Anna von Hausswolff
ger konsert på Dramaten

Posted by Erik SM7DZV on 21 januari, 2016 in Nyheter |
Anna von Hausswolf.

På måndag uppträder Anna von Hausswolff inför utsålt hus på Dramaten. Sändningen länkas till Kvarnberget där den sänds för månstuds. När signalerna kommer tillbaka till Jorden är det tänkt att de ska integreras i själva konserten.
Klicka på bilden för länk till Dramatens hemsida på nätet.

— Av Erik SM7DZV—

Den 25 januari uppträder den hyllade och egensinniga artisten Anna von Hausswolff inför utsålt hus på Dramatens stora scen.  Hon framför sin musikvideo Evocation med en åtta personer stark orkester.  Dramaten har i samverkan med Kvarnbergets amatörradioförening beslutat att musiken ska spelas in och direktsändas ut i rymden via radio. Konserten börjar klockan 20.00 och slutar klockan 22.00 Kvarnberget börjar testsända omkring klockan 19.00.

När Anna von Hausswolff ger sig på konceptet gör hon dock rymdsändningen till en integrerad del av sin konsert – hon ska använda inspelade ljud från rymden i musiken som framförs, och scenografin är baserad på astronomi.

”Kul att få samarbeta med proffsen”
– Jag tycker det ska bli kul att samarbeta med proffsen på Dramaten, säger Tore SM0DZB. Vi får inget betalt utan detta sker helt utan vinning, helt i linje med gällande föreskrifter. Jag har förankrat detta med chefen för PTS tillsyn.

SK0UX månstudsantenn_bild6_a4_200dpi

Månstudsantenner på Kvarnberget.
Klicka på bilden för länk till SK0UX.

– Vi använder de radiosändare och antenner vi har på Kvarnberget för 1296 MHz. Det är Per-Olof SM5EPO och Christer SM0NCL som rattar prylarna. Jag kör över ljudet via streaming från stora scen, berättar Tore.

NASA och Kvarnberget
Tidigare har NASA sänt ut The Beatles låt ”Across the universe” i rymden. Första gången radioamatörerna på Kvarnberget sände en konsert via månstuds var när bandet The Ark spelade sista låten i sin avskedskonsert på Gröna Lund. Måndagens sändning från Dramaten följer samma tekniska upplägg som den gången.

Kvittens på sändningen
För att säkert få kvittens på att radiosignalerna verkligen når ut i rymden kommer sändningarna att inriktas mot månen. Sändningarna kan till en del nå bortom månen. Hur långt man når ut i rymden är beroende av sändareffekt och antennsystem.

Månstuds
Radioamatörer kommer att i särskilda mottagare spela in den radiosignal som reflekteras från månen. De radioamatörer som har tillgång till månstudsutrustning kan lyssna på de signaler som kommer tillbaka till jorden. Beroende på månens placering vid den tiden kan signalerna höras i stora delar av Europa. Det finns uppskattningsvis cirka två miljoner sändaramatörer i världen. I Sverige finns det cirka 12000 licensierade radioamatörer med tillstånd att använda radiosändare.

150 watt på 1296 MHz
Sändaren på Kvarnberget finns cirka 3 mil nordost om Stockholm. Den kommer att sända med 150 watts effekt och antennen är en sex meter stor parabolantenn. Sändningarna sker på 1296 MHz, vilket motsvarar cirka 23 centimeters våglängd. Sändningarna genomförs inom ramen för det tillstånd som radioföreningen har.

Länk till notis om månstudssändningen med The Ark 2013.

 

Mer om Kvarnberget

 

Kvarnberget SK0UX 10__B

Klicka på bilden för länk. Gå till Arkiv. Sök tidning 18 mars 2014. Bläddra till sidan 10.

 

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com