Blåsigt väder som kommer att fortsätta

Posted by Erik SM7DZV on 1 februari, 2016 in Nyheter |
2016-02-01 klockan 1005

Stormbyar 2016-01-29Sent på fredagskvällen noterade Stefan SM4OTI i Leksand att det tog i ordentligt. Väderstationens vindhastighetsmätare visade drygt 28 meter per sekund i vindbyarna. Gränsen för storm går vid 25 meter per sekund.

Att beskriva vädret i Sverige låter sig inte göras enkelt. Avståndet är alldeles för stort från söder till norr i landet för att tillåta ett enhetligt svar. Från att under ett par veckor i januari ha varit inne i ett kalluftsområde med minusgrader och snö i hela landet har vädret kantrat och blivit mer lågtrycksbetonat. Vädersystemen rullar in från Atlanten och med dem nederbördssystem och ibland hårda vindar.


Just nu varnar SMHI för ett nytt vädersystem som är på väg in västerifrån. Det rör sig för det närmaste dygnet om en klass 1-varning, besvärligt väder, med vindstyrka på upp till 20 meter i sekunden på en del håll. Varningen omfattar Skagerrak, Kattegatt, Bälten, Öresund samt Östersjöns samtliga farvatten upp till Ålands Hav. Under måndagsförmiddagen utökades varningen också till att omfatta Jämtlands- och Härjedalsfjällen.

Windyty ger vidprognos där du bor
Den som vill ha en lokal vindprognos kan gå in på webbplatsen windyty.com och där leta rätt på sitt eget QTH. Windyty ger vind- och väderprognoser fem dygn framåt. Klickar man på detaljerad prognos för den aktuella orten får man en prognos för temperatur/molnighet, nederbörd och vindhastigheter över tiden. För till exempel  Böda på norra Öland förutsäger Windyty vindhastigheter på upp mot 25 meter per sekund på onsdag efter klockan 17 och under resten av kvällen.

Länk
Windyty.com

(Skriv in namnet på din ort i sökrutan och klicka därefter på punkten som visas på kartan. Vill du kan du flytta punkten genom att hålla ned vänster musknapp och dra den dit du vill.)
Erik SM7DZV

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com