Mary Harding (93) ur tiden
Telegrafist vid Bletchley Park under kriget

Posted by Erik SM7DZV on 6 februari, 2016 in Familjesidan, Nyheter |
Mary Harding Bletchley Park

Mary Harding, 1923 – 2016.
FOTO RAF.

— Översättning och sammanfattning av originalartikeln: Erik SM7DZV

Western Daily Press publicerade den 29 januari den fascinerande berättelsen om Mary Harding, under andra världskriget telegrafist vid mytomspunna Bletchley Park. Mary gick ut tiden den 19 januari, dagen efter att hon fyllt 93 år.

Den 93-åriga kvinnan var telegrafist och arbetade tillsammans med Englands kryptoknäckarelit vid Bletchley Park, Storbritanniens bäst bevarade hemlighet under kriget. Mary lämnade, utan föräldrarnas samtycke, skolan när hon var 14 år gammal. Vid 19 års ålder tog hon värvning vid Royal Air Force, RAF, på nytt utan att berätta det för sina föräldrar. Mary hade fastnat och fallit för WAAF:s flotta uniformer på The Strand.

En av Marys döttrar har sagt att Mary var smart och envis. Mary hade kvalifikationer och tack vare sitt goda musiköra bestämde hon sig för att påbörja signalistutbildning. Till hennes förtret ledde hela tiden den ena kursen till ytterligare en. Hon fick lära sig telegrafi, remsläsning och radioteknik under ett år innan hon kommenderades till Blechley Park 1942.

I en kort minnesanteckning om sin tid vid Bletchley Park skrev Mary:

”Det visade sig att vi var kärna i upprättandet av ett bokstavligt talat världsomspännande kommunikationsnät som använde sig av höghastighetstelegrafi. Detta omfattade även några mycket viktiga handnycklade mobila enheter.”

Mary var ytterst noggrann och hade förmågan att identifiera handstilen hos många tyska telegrafister. Arbetet av personalen vid Bletchley Park anses ha förkortat kriget med cirka två år.

Efter kriget flyttade Mary tillbaka hem till familjeliv i East Dulwich. Hon tog hand om sin åldrande mor, gifte sig med en tandtekniker och fick två barn. Under mer än 20 år hade ingen i hennes närhet en aning om vad hon arbetat med under kriget.

Länk:
Läs hela berättelsen om Mary i The Western Daily Express!

 

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com