FOI slår larm om trådlösa samhällets sårbarhet

Posted by Erik SM7DZV on 9 februari, 2016 in Nyheter |
FOI logotype

Klicka på bilden för läsa artikeln.

Totalförsvarets Forskningsinstitut FOI slår larm om risken för angrepp på det trådlösa samhället. Dagen före julaftonen rapporterade FOI på sin hemsida om att den lavinartade ökningen av störningskänslig trådlös teknik i samhället har öppnat för angripare som använder störsändning. FOI skriver:

”[Störsändare] kan slå ut vitala kommunikations-, positionerings-och larmsystem i samband med kriminella aktiviteter och andra aktioner.”

Förmågan att utnyttja sårbarheten i trådlös teknik har förut bara funnits hos militära aktörer, men nu sprids den även bland civila. I och med att störutrustning säljs fritt via Internet och att störningskänsliga trådlösa system används i allt fler kritiska tillämpningar, så går utvecklingen snabbt. Konsekvensen är att vitala sambands-, positionerings- och larmsystem för olika samhällsfunktioner kan slås ut av en angripare i framtiden.

– Avbrottsfri kommunikation är en avgörande förutsättning för både militära och civila insatser. Därför är den ökade förekomsten av störsändare på marknaden ett allvarligt problem på sikt, om man inte vidtar motåtgärder. Man kan till exempel öka störtåligheten hos viktiga trådlösa system, säger Peter Stenumgaard, forskningschef på FOI.

Länk: Läs hela artikeln på FOI:s webbplats.
Länk: Om FOI

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com