Notisen från SK3BG om 11 september
fick Paul KD1TH att minnas
dagen för terrorattentaten i USA

Posted by Erik SM7DZV on 10 februari, 2016 in Nyheter |
800px-WTC-remnant_highres

En brandman tittar bort mot resterna av World Trade Center.
FOTO: Jim Watson US Navy News och Wikimedia Commons.

Uppdaterat 2016-02-10 22:25

I morse publicerade vi en notis av Markku SM3LDP från ett medlemsmöte med SK3BG i Sundsvall. Där hade man hade granskat och diskuterat händelserna i USA den 11 september 2001. Senare idag kom en reaktion till oss från USA. Paul KD1TH, sommartid boende på Öland, hade läst artikeln och plötsligt fått en påminnelse om hur det var under dagen när terrorattentaten pågick och under dagarna direkt efteråt.

(Tips för den som har problem med engelskan: Kopiera texten. Starta t ex Bing Translator som du hittar i huvudmenyn under Översätt/Translate.  Klistra in texten i den vänstra rutan och klicka på översätt. Översättaren ger inte perfekt svenska, men den går att begripa.)

Så här minns Paul det som hände den 11 september och dagarna närmast därefter:

Your 9/11 story in your blog reminded me of that day.  I was sitting in my office in Arlington Virginia when Claudia [Pauls hustru]  called me and said that I should watch TV because New York had just been attacked.  There were just a few of us in the office at the time so I told everyone (perhaps 15 people) that we should watch the TV because of the attack.

My office was about 1 kilometer from the Pentagon.  We no sooner turned on the television when ”Jeff Davis Highway” the street address of the office was the scene of smoke and all sorts of falling debris.  That second plane had just  hit the Pentagon.  The noise and panic was deafening.  That area is filled with a lot of cars since it is a major road (for commuters) working in Washington.  The office was evacuated so I went to my apartment which was  few meters away.  I had to stay in Arlington for a couple of days because the traffic jams made it impossible to travel.

I drove home that week-end which was about a 7 hour drive.  I drove on the New Jersey Turnpike past the site of the World Trade Center location.  It was very sad.  The drive home was interesting because I had an IC-706 (and antenna) mounted in the truck.  Every HF and VHF was active on that ride home.  It was a memorable ride and it took me 20 hours to get home.

My job in Washington lasted two years after 9/11 and the place was indeed changed.

Thanks for that article as if brought back a lot of memories.

73,
Leonard KD1TH

Här följer Markkus, SM3LDP, text om mötet med SK3BG

— Av Markku SM3LDP —

15 intresserade medlemmar hade samlats på klubben för att lyssna på föredraget om 11:e september 2001 och attacken mot World Trade Center. Programmet började med en kort genomgång av vad som utmärker en terrorist, vad terrorister vill uppnå och hur terrorismen har sett ut under olika årtionden. Därefter visades en 20 minuters autentisk film om just attacken mot WTC. Det var uppenbart att inte bara de som bodde i New York som fick panik. Hela USA drabbades.

Under de följande två timmarna analyserades i föredraget från verksamhetsperspektiv:

-Vilka jobbade i WTC?
-Vad hände för de företag som hade kontor i WTC.
-Vilken typ av hjälp de behövde?
-Vem hjälpte?
-Hur hjälptes?
-Hur organiserades hjälpen?

I slutet av föredrag uppmärksammades amatörradions insatser i räddningsarbete. Efter föredraget fortsatte diskussioner ett bra tag.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com