Teknikskift inom radiotekniken
— Från superheterodyn till SDR

Posted by Erik SM7DZV on 13 februari, 2016 in Nyheter |
IC7300_youtube

Bild av ett av IC-7300:s många ansikten under drift.
Bilden från Youtube.

— Av Ingvar SM6CBQ —

Vi ser nu en allt snabbare utveckling av amatörradiostationer från att ha varit superheterodynteknik, till SDR-teknik (Software Defined Radio). Man använder mjukvara (program) istället för hårdvara (kondensatorer, induktanser, transistorer, kristallfilter och motstånd) som bestämmer hur en radio skall bete sig.

Tekniken gör också att operatören väljer vad som ska utföras genom att trycka på displayen (se Mobiler) Frontpanelen får mycket mindre med omkopplare och knappar. Vilket också sänker tillverkningskostnaden.

Nya tekniken kommer att dominera
Inom några år kommer den här tekniken att helt dominera amatörradiomarknaden. Vi använder dagligen en SDR i våra mobiler. Vi minns de första mobiler som var en enhet som man bar i en väska över axeln. Och som innehöll den gamla tekniken.

ICOM IC-7300 tillhör nästa generation
De SDR som fram tills nu inom amatörradion, är en låda som man ansluter antenn, mikrofon, hörtelefon, nyckel/paddel och till en dator.

ICOM kommer nu med en radiostation IC-7300 som är en fristående enhet och som inte behöver någon dator. Genom sin storlek 240×94×238mm och sin vikt 4,2kg kan den användas i mobila sammanhang.

Länk till video på Youtube.

Broschyr IC-7300

 

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com