Svenska forskningssatelliten Viking var först
På måndag är det 30 år sedan den sköts upp

Posted by Erik SM7DZV on 16 februari, 2016 in Nyheter |
Viking_Satellite_Thermal_Blankets

Före uppskjutningen försågs Viking med värmeskyddande filt.
Klicka på bilden för att komma till artikel på Wikipedia.
FOTO: Wikimedia commons,- Lennart Noring, eget arbete.

— Av Erik SM7DZV —

Per-Arne SM4INV

Per-Arne SM4INV från Torsby har pejl på svensk rymdhistoria. Läs hans berättelse om hur det gick till när Sveriges första satellit sköts upp – för 30 år sedan. Och varför den dog.

För några dagar sedan påstod vi att den satellit som Luleå Tekniska Universitet just nu konstruerar och bygger för att skjutas upp senare i år blir Sveriges första satellit i omloppsbana runt jorden. Sådana fadäser kan det bli när minnet sviktar och slentrian har övertagit faktakontrollen…

Sveriges första satellit heter Viking. Den sköts upp med en Ariane-raket från Franska Guyana i februari 1986. På måndag, den 22 februari firar Viking sin 30-årsdag i omloppsbana runt jorden.Kontrollerna fanns på rymdcentret Esrange utanför Kiruna. Vi tackar Per-Arne SM4INV (Ex. SM2INV) som satte oss på rätt spår.

Norrskensforskning
Viking var en satellit i starkt elliptisk bana avsedd för norrskensforskning, magnetfält, kosmisk strålning etc, skriver Per-Arne. Han berättar en fantastisk historia om Sveriges första satellit, som sköts upp från Franska Guyana. Viking dog därför att batteriet tömdes eftersom den amerikanska kontrollen, som skötte strömbrytaren, glömde att slå ifrån sändaren, när satelliten var på väg in i jordskuggan. Sverige har, såvitt känt är, sin första satellit kvar där uppe i rymden. Den fyller 30 år på måndag. Men den är död och svarar inte på tilltal, eftersom batteriet tog slut en natt på baksidan av jorden.
Åttakantig diskus
Viking  var omkring en halv meter hög och såg ut som en åttakantig diskus med ett par meters diameter. Viking fungerade oklanderligt i ett och ett halvt år. Slutet på framgången berodde på att den fick fel på laddningen till batterierna från solpanelerna. Batterierna blev därför aldrig fullt laddade.

Glömde släcka sändaren
Satellitens omloppsbana gjorde att den efter ett och ett halvt år snurrade runt södra halvklotet och de svenska rymdteknikerna hade därför lämnat över kontrollen till kollegor i Alice Springs, Australien. Eftersom Viking aldrig hann få batterierna fulladdade var man tvungen att stänga av sändarna varje gång satelliten gick in i jordens skugga. Det var USA som skötte strömbrytaren. Så en dag glömde man att stänga av sändaren, batteriet tömdes och satelliten förvandlades på några minuter  från ett högteknologiskt forskningsredskap till rymdskrot. Det hände för 28 och ett halvt år sedan. Viking hänger kvar där ute. Den fortsätter att göra sina extremt elliptiska varv runt jorden, men nu till ingen som helst glädje för kunskapstörstande norrskensforskare.

Per-Arne var med när det hände
När vi påstod att Luleå tekniska universitet arbetar för att skicka upp Sveriges första satellit i år  var det fel. Som tur var kom den avsuttne rymdforskaren Per-Arne, SM4INV från Torsby i Värmland med bättre underbyggda uppgifter. Per-Arne skriver:

 

Hej och tack för en intressant nyhetstjänst, men…
… Sveriges första satellit var Viking som sköts upp i början av -86. Det var en forskningssatellit i starkt elliptisk bana avsedd för norrskensforskning, magnetfält, kosmisk strålning etc.

Jagade störningar från radio- och TV-teamen
Jag jobbade på Esrange utanför Kiruna som var kontrollstation för den, så jag minns mycket väl allt jobb vi lade ner på förberedelser och senare datamottagning. Det var ett stort mediauppbåd på uppskjutningsdagen och vi sprang runt med små mottagare för att jaga störningar från radio- och TV-teamens utrustningar.

Planerad livslängd upp till ett halvår
Klarade ett och ett halvt år
Viking hade en planerad livslängd på 3-6 månader men fungerade mycket längre än så. På slutet hade den elliptiska banan vridit sig så mycket att kontrollstationstjänster och datamottagning utfördes i Alice Springs, Australien.

Glömde stänga av sändaren – tömde batterierna
Det hade blivit ett fel på laddningssystemet så att satellitens sändare inte kunde vara påslagen när Viking gick in i jordskugga. Sändaren måste därför slås av innan man tappade kontakten på varje varv. Till slut glömdes det bort en gång, och Viking hördes aldrig av mer. Den snurrar dock fortfarande där uppe, men är död.

Kuriosa: ett förslag till namn på min son som föddes strax efter uppskjutningen var faktiskt Viking, men det blev inte så.

73
de sm4inv (ex. sm2inv), p-a
Per-Arne Asp, Torsby teknikcenter AB

Länk: Lennart Noring – Eget arbete, CC BY-SA 3.0

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com