Ännu fler svenska satelliter
Uppdaterat 2016-02-17
Satelliter engagerar
I dag kom ett mejl med en länk till Sven Grahns, eller som han ibland fick heta Werner von Grahn, hemsida ”Sven’s Space Place”.
Under Space History publicerar han till exempel veckomatsedeln från ett av dessa närapå ödehus i nordligaste Sverige, där de bodde under en del av raketexperimenten i ungdomen. För att nu inte tala om en av världshistoriens största olyckor (d v s ur Sven Grahns perspektiv)
”The day I saw Yuri Gagarin and my camera jammed”
Här börjar vår ursprungliga artikel:
Vi rapporterade i går om Viking, Sveriges första satellit som sköts upp för precis 30 år sedan. När och om Luleå tekniska universitets skapelse placeras i omloppsbana runt jorden innan innevarande år är till ända blir den inte ens tvåa eller trea. Sverige har varit med i satellitbranschen länge.
Rolf SM5MX påminner om ytterligare en svensk satellit, forskningssatelliten Freja. Freja sköts upp den 6 oktober 1992 från Kina.
Faktum är att Sverige haft ännu fler satelliter. Per-Arne SM4INV har hjälpt oss med en länk till en mer fullständig förteckning över svenska satelliter. Till svenska och svenskbygda forskningssatelliter hör förutom Viking och Freja även Astrid-1, Astrid-2, Munin, Odin,, SMART-1 och Prisma. Till det kommer ett antal svenskägda telesatelliter. Dessutom har IRF (Institutet för rymdfysik i Kiruna) haft ett flertal egenbyggda experiment ombord på andra satelliter.
Länk: Här är länken Per-Arne SM4INV hänvisar till förteckning över svenska satelliter.

Fullskalemodell av Freja, fotograferad i entrén till Rymdbolaget i Solna. I rymden hölls ovansidan med solpanelerna hela tiden riktad mot solen.
FOTO och bildtext: Wikipedia. Klicka på bilden för länk till artikel.
Rolf SM5MX berättar om när Freja sköts upp från Kina:
– Jag tjänstgjorde då vid ambassaden i Peking och den satellituppskjutningen var nog det mest spännande som hände där under min tid.
– Inte minst minns jag evenemanget, därför att en av Sveriges stora rymdpionjärer var med i den delegation som då kom till Peking, den alltid lika entusiasmerande Sven Grahn, i de kretsarna för evigt döpt till Werner von Grahn.
Internationellt forskningsprojekt
Freja var i stor utsträckning ett internationellt projekt. Svenska, tyska, kanadensiska, amerikanska, franska, norska och finska forskare deltog på olika sätt. Men Sverige var med på ett hörn.
Länk:
Wikipedia, artikel om forskningssatelliten Freja.