Årsmöte med Sollefteå Radioklubb SK3EK

Posted by Erik SM7DZV on 22 februari, 2016 in Nyheter |
Årsmöte SK3EK_besk_web

Från Sollefteå Radioamatörers SK3EK årsmöte. Fr.v. Anders SM3XKW, Michael SM3PCC, Börje SM3MGG (sekreterare), Igor SM3EJV, Göran SM3SIC och Kenth SM3YKF (ordf.).

SM3DGT DL3 Hans

Hans SM3DLG, DL3, besökte Sollefteåamatörerna.
FOTO Börje SM3MGG

Börje SM3MGG är sekreterare i Sollefteå Radioklubb SK3EK.  Från honom kommer rapporten att klubben har hållit årsmöte i skidklubbens lokaler på Hallstaberget. Under sedvanliga årsmötesförhandlingar beslutade man bland annat att välja om styrelsen på alla poster.

DL3 Hans SM3GDT var inbjuden gäst. I sitt föredrag talade Hans om QSL-kort, och hur man via datorn gör egna sådana. Han presenterade också vilka olika ”moden” som finns.

Sollefteå Radioklubb har knappt 20 medlemmar. Klubbens 2-metersrepeater på Flugtjärnshöjden norr om Sollefteå täcker övre Ådalen och delar av västra Ångermanland.

SM3MGG Börje

Börje SM3MGG är sekreterare i Sollefteå Radioamatörer. Börje var militärmusiker och tyckte att telegrafi lät intressant. Han klarade provet på tre månader. Det var 1981. Sedan kände han sig ”tvungen” att skaffa sig radiostation…

Militärmusikern som lärde sig telegrafi
Börje SM3MGG, född 1944, sekreterare i klubben, är i grunden gammal militärmusiker från I21. Han lärde sig telegrafi under ledning  av Thomas SM3DMP från Nyland, under en kurs i Kramfors. Börje klarade provet på tre månader. På frågan om hans fallenhet för telegrafi hade att göra med hans musikalitet svarar han nekande.

”Telegrafister måste vara disciplinerade”
– Nej, säger Börje.  Jag tror det har att göra med att musiker måste vara disciplinerade precis som telegrafister. När man ska lära sig spela ett nytt stycke så måste man öva och öva tills det sitter. Det finns ingen genväg. Det är precis likadant med telegrafin. Det handlar om att öva och öva. Den som slutar använda telegrafin kommer dessutom att tappa takt.

 

SOCWA bra
– Jag tycker att SOCWA är det bästa som hänt, säger Börje. Eftersom deltagarna i SOCWA anpassar sin sändning efter hur fort motstationen kan ta emot, ger det möjligheter att träna upp skickligheten och bli bättre.

– Höghastighetstelegrafi kan ha motsatt effekt. Om man är osäker och hör en station som sänder väldigt snabbt så hänger man inte med. Man kan inte ta emot vad som sänds, och man törs inte anropa stationen. Höghastighetstelegrafi riskerar att avskräcka dem som är osäkra.

Klubbens framtida verksamhet
Förutom de intressanta föreläsningarna under årsmötet med SK3EK diskuterades klubbens framtida verksamhet, då det numera finns lite nyare radiomateriel. Efter årsmötet bjöds det på korv, kaffe o god hemgjord kaka.

//Erik SM7DZV

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com