”Trollen har haft sin tid”

Posted by Erik SM7DZV on 23 februari, 2016 in Nyheter |
Motala Vadstena Tidning

Motala Vadstena Tidning, grundad 1868. Nu 2016 stänger tidningen sitt kommentarsfält för nyheter: ”Trollen har haft sin tid.”
Klicka på logotypen för att komma till tidningen.

Fyra av NTM-koncernens tidningar stänger kommentarsfälten under sina nyhetsartiklar, skriver publishern Anna Lindberg i en krönika med rubriken ”Trollen har haft sin tid”. Krönikan publiceras idag (2016-02-23) i Svenska Dagbladet.

De tidningar som berörs är Norrköpings Tidningar, Corren, Motala Vadstena Tidning och Västerviks-Tidningen. Det kommer dock fortfarande att vara möjligt att kommentera ledare, krönikor och insändare eftersom materialet är ”tänkt att skapa just debatt”.

Lindberg beskriver ”med sorg i hjärtat” hur en liten grupp högröstade användare tagit kommentarsfälten i besittning och

”Hur de har gjort den arena, som var tänkt att tjäna demokratin och goda samtal, till en slasktratt av påhopp och onyanserade påståenden, ofta respektlöst, ibland hatiskt”.

Andra beslutet – Att aldrig öppna något kommentarsfält
När jag startade Amatörradionyheterna var min inställning till kommentarsfält i anslutning till nyhetsartiklar hårt präglad av beteendet på SSA:s medlemsforum på nätet, där en handfull personer såg som sin uppgift att ta heder och ära av ideellt arbetande funktionärer, inklusive SSA:s ordförande, nyhetsredaktören och många fler. Det andra beslut jag fattade vid starten av Amatörradionyheterna var därför att aldrig öppna något fält där där det gavs möjligheter att kommentera nyheter.

Tryckfrihetsförordningen tillåter inte omodulerade kommentarer
Det är för övrigt inte möjligt för ett publicistiskt företag med utgivningsbevis att tillåta omodulerade kommentarer. Allt som publiceras ska gå genom redaktionen. Juridiskt ansvarig för det det som publiceras är publikationens ansvariga utgivare.

En nyhet är en nyhet
För det andra är en nyhet en nyhet. Nyheten är beskrivning eller skildring av en händelse eller fakta som läsaren kan analysera och tycka bra eller illa om. Det finns dock ingen som helst anledning att låta trottoarernas, eller kanske mera korrekt – tangentbordens, självutnämnda experter och uppsyningsmän sprida sin galla över allt och alla företeelser de läser om. Det finns heller ingen anledning att ge dessa gaphalsar gratis tillgång till utrymme där de på antikens maner kan skjuta nyhetsflödets budbärare.

Excesserna i dårarnas bollhav
Därför valde jag redan från första dagen att inte öppna några kommentarsfält på Amatörradionyheterna. Det är jag glad över idag. Excesserna i de dåraktiga trollens bollhav, SSA:s medlemsforum, rör mig inte i ryggen.

//Erik SM7DZV
ansvarig utgivare

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com