Nu har Ronny SM7OVA tröttnat på kaparen
utfäster belöning till den som ser till att han grips

Posted by Erik SM7DZV on 9 mars, 2016 in Nyheter |
Vibroplex-SM7DZV_5

Vibroplex – Svår att härma.
FOTO © Erik SM7DZV

— Av Erik SM7DZV —

Uppdaterat 2016-03-14

– Hur tråkigt liv har den, som sysslar med sådana dumheter? Ronny SM7OVA i Rödeby, Blekinge, sitter och funderar över hur det ser ut i huvudet på den person som sedan drygt fyra månader har kapat Ronnys anropssignal för att sända CQ på amatörradiobanden.

– Jag är ordentligt trött på att en pirat missbrukar min signal, säger Ronny. Från början hoppades jag naturligtvis att kaparen skulle tröttna.

Utfäster belöning
Men nu har Ronny har tröttnat på att bara vänta. Han har bestämt sig för att erbjuda belöning till den som kan lämna avgörande tips så att bedragaren åker fast:

– Jag har en hel del radioprylar som jag inte använder, säger han. Den som kan bidra till att bedragaren avslöjas kan få någon trevlig grej som tack för hjälpen. Jag har tänkt mej nånting som kan vara värt en tusenlapp eller två. Något som finns här ska säkert passa.

”Amatörradio lågprioterat hos PTS”
– Bevakning av amatörradion har ju låg prioritet för Post- och telestyrelsen. PTS, eftersom vi inte längre betalar årliga avgifter för amatörradiotillstånden, säger Ronny. Om vi kan ge dem lite bättre information så ställer dom upp.

Om du hör piraten: Anmäl omedelbart till PTS
Om du hör att Ronnys anropssignal sänds, och misstänker att det kan vara någon annan än Ronny: notera frekvens, signalstyrka och ditt eget QTH. Mejla sedan uppgifterna i en anmälan till PTS spektrumövervakning och meddela att det rör sig om en sändning med falsk signal. Om tillräckligt många rapporter kommer in ökar chansen för PTS att geografiskt bestämma var störsändaren finns. När den är grovt inringad blir det en uppgift för PTS att göra finliret.

Syns på Reverse Beacon
De flesta av piratens aktiviteter kan följas på Reverse Beacon. Ser du att piraten är igång: Kopiera uppgifterna och skicka till PTS spektrumövervakning.

Det är en telegrafist som använder Ronnys callsign och gör allmänna anrop på de flesta kortvågsband. Anropen har hittills skett i hög takt 29 till 33 ord per minut, motsvarande 145 till 165-takt. Ronny sänder CQ-anrop i lägre takt, cirka 18 – 22 ord per minut. Rapporter om piraten har kommit in från olika håll, men ännu har den skyldige inte kunnat gripas. Om man är osäker på om det är en ”pirat” eller Ronny sjäv som sänder, så går det bra att ringa eller sända ett SMS eller mail till SM7OVA.

”Vill få tyst på honom”
– Det första jag vill är att få tyst på honom, säger Ronny. Sedan skulle jag naturligtvis vilja veta varför han valt just min signal. Jag vet inte om han tjyvkör med andra signaler, det är väl mycket möjligt, men det har jag inte riktigt koll på. De senaste månaderna är det bara min signal som han missbrukat vad vi kunnat se.

”Vill nog bara kolla hur långt han når”
-Det som är viktigt att veta är att han troligen sänder ut min signal för att kolla på RBN hur långt han går. Jag kan inte tänka mej att han gör det i något annat syfte. Men bara det att han använder min signal på det här viset är ju olagligt.

”Kaparen kan ge mej dåligt rykte”
– Det verkar ju inte som att han kört några QSOn än, tack och lov så har han inte gjort det, säger Ronny. Men det kan ju mycket väl vara så att det finns amatörer lite varstans på jordklotet som har hört CQ-anropen. Eftersom han inte svarar, så kan det leda till att jag får dåligt rykte ju.

.

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com