Ölands Radioamatörer höll årsmöte

Posted by Erik SM7DZV on 12 mars, 2016 in Nyheter |
Arne-Gegerfelt-SM7CIL

Vid årsmötet med Ölands Radioamatörer berättade Arne SM7CIL om DX-trafik och tipsade om olika hjälpmedel på nätet.
FOTO © Erik SM7DZV

— Av Åke SM7NJD —

Kvarnhelg och Öland Spirar. Försvarsdag och Ölands Skördefest. Det är lite av de aktiviteter som Ölands Radioamatörer har synts och hörts vid under 2015. Föreningen som har cirka 60 medlemmar, både fastboende på ön och sommarölänningar. Klubben har haft ett aktivt verksamhetsår. Vid kommunernas kulturarrangemang ”Ljus på Kultur” visades att morse-telegrafi ”är kultur”. Telegrafi står på väntelistan för att bli upptaget som immateriellt världsarv.


Internationella Fyrhelgen…
Under  internationella fyrhelgen i mitten av augusti sändes anropssignalen SK7RN, ut i etern från fyren Långe Erik, på Ölands norra udde. Samma vecka fick deltagarna, ett 20-tal före detta elever vid FRO:s telegrafikurs i Karlsborg, och klubbens egna medlemmar,  en information om Ölands geologi,  i Gillberga stenbrott av geologen Jan Mikaelsson.

… och Ölands Skördefest
Vid Ölands skördefest fanns radioamatörerna med både vid Försvarsdagen i Stora Rör och vid Böda Allhandel och gjorde reklam för den gränslösa hobbyn.

Samarbete med scouterna
Ett gott samarbete har även skett med scouterna på ön, både i  Byxelkrok och i Färjestaden. I mitten av oktober får scouter i hela världen, med hjälp av radioamatörernas utrustning prata med varandra. Det skedde hos SMU-scouterna vid Sankt Olofs kapell i norr och hos NSF-scouterna i Färjestaden.

Bo-Olsson-SM7BIG-och-Ove-Sjöström-SM7XBI

Två veteraner i intresserat samspråk: F.d. telegrafisten Bosse SM7BIG (t.v.) och f.d. sändarchefen på BonJour Ove SM7XBI.
FOTO © Erik SM7DZV.

Auktion räddade klubbens ekonomi
Under sensommaren ordnades en auktion på radioprylar vid f.d Böda-sågen, för att förstärka föreningens kassa.

Samarbete med kommunen om nödsamband
Vad händer om hela Öland blir utan elenergi. Föreningen Ölands Radioamatörer, har inlett ett samarbete med räddningstjänsten i Borgholms kommun för att hjälpa till med samband, om elen försvinner. Genom två repeaterstationer (länkstationer) med avbrottsfri kraft, kan radioamatörerna säkerställa förbindelserna till kommunens viktiga samhällsfunktioner.  Det sker vid olika säkerhetspunkter, som Borgholms stadshus, och skolorna i Löttorp och i Rälla.

–  Vi har lagt ned mycket arbete och resurser på uppbyggnaden av våra relästationer, säger ordföranden för Ölands Radioamatörer Erik Nyberg, Böda. Genom utbyggnad av avbrottsfri kraft på våra relästationer klarar vi uppgiften att upprätta ett nödnät på radio, om det skulle bli ett långvarigt el- och teleavbrott. Nu arbetar vi för att få fram bensindrivna generatorer för att förbättre vår uthållighet.

Sociala medier
Ölands Radioamatörer finns också på sociala medier, som Facebook och via hemsidan www.sk7rn.se, där information och verksamheten finnes. Klubben planerar att under första halvåret 2016 byta plattform för sin hemsida för att underlätta underhåll och kunna hålla den mera aktuell. Klubbens ordförand Erik Nyberg, driver även ett nyhetsmagasin på nätet med nytt om amatörradio och annat: https://www.hamnews.se

Bildspel, tonöpping och DX-tips
Vid årsmötet, som skedde i Rälla gamla skola, visade informatören Åke Johansson, SM7NJD, bilder från året som gott. Enar Nilsson, SM7MQE, berättade om repeater-toner och Arne Gegerfelt SM7CIL talade om att kommunicera med vänner jorden runt. Arne visade upp diplom efter att har talat med radioamatörer i över 300 länder.

Bussutflykt till Grimeton
Den 3 juli är en bussutflykt planerad till världsarvet Grimetons radiostation utanför Varberg. Bussutflykten genomförs tillsammans med PRO Ölands Åkerbo, som har flera liknade resor på sitt program. Bussen kommer att plocka upp alla intresserade radioamatörer på sin väg västerut.

Öländsk tradition: Kroppkakor
Vid årsmötet serverades Ölandskroppkakor som lunch, vilket uppskattades.

Valen:
Val av styrelse: ordförande Erik Nyberg, SM7DZV, Böda, vice ordförande Tommy Abrahamsson, SM7VVY, Borgholm, kassör Jonas Agerhed, SM7UHX, Borgholm. Ledamöter är Johnny Eskilsson, SA7ALR, Tvärskog, Åke Johansson, SM7NJD, Borgholm och Arne Gegerfelt, SM7CIL, Rälla.

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com