Grattis π (Pi) — Namnsdag idag (3,14)

Posted by Erik SM7DZV on 14 mars, 2016 in Nyheter |
Pi-symbol.svg

Pi-symbol.
Källa Wikimedia commons.

— Av Erik SM7DZV —

Den 14 mars, på svenska 14/3 eller amerikanskt uttryckt 3/14  eller matematiskt något mera korrekt 3,14  närmevärde med två decimaler – har kommit att bli Pi-dagen.

Den matematiska konstanten Pi  representerar bland annat förhållandet mellan en cirkels omkrets och dubbla radien liksom cirkelns yta och kvadraten på radien. Enligt uppgifter på Wikipedia introducerades begreppet Pi troligen år 1706.

Svenskt rekord i Pi-decimaler
Igår, den 13 mars, publicerade SVT:s nyhetswebb en artikel om Jonas von Essen, nybliven Pi-mästare i Sverige. von Essen hade lyckades räkna upp 13208 decimaler, men sedan blev det fel. För att komma ihåg alla siffrorna har von Essen gjort ett system med bilder som han kopplar till siffrorna. Han berättar för SVT Nyheter hur det fungerar:

Minns första första dejten i Skövde
– För just det här, eftersom det var så många siffror på en gång, så gjorde jag ett nytt system med nya bilder. Jag har föreställt mig en lång promenad genom Skövde, som går genom ställen och scener som har varit viktiga för mig. Till exempel min första dejt.

von Essen tränar tränar vidare. Till nästa Pi-dag räknar med att vara uppe i 100 000 decimaler…

Hallon-Pi
Kjell och Company skickade i morse ut ett nyhetsbrev med information om senaste generationen av RaspberyPi. Rasberry betyder för övrigt hallon. RasberryPi 3 Model B är den kraftfullaste datorn i Pi-serien och cirka tio gånger snabbare än den första Pi-datorn. För 500 kronor, kan den bli din. Just idag lämnar Kjell för övrigt rabatt på RasberryPi-tillbehör.

Pi korsar Söderhavet
Berätelsen om Pi är en bok skriven av Yann Martel. Pi är en indisk pojke som tråkas av sina jämnåriga för att han döpts till Piscine, franska för simbassäng. För att slippa jämnårigas mobbning i skolan ställer han sig, första dagen i en ny klass, vid katedern framför klasskamraterna och talar om att han heter Pi, och vad Pi är för något. Den som inte har läst den annorlunda boken rekommenderas att gärna göra det. Den kostar bara en tiondel av en RasberryPi, och som all litteratur har den förutsättningar för ett evigt liv. Det kan man knappast sägar om RaspberryPi 3 Modell B. Den är troligen omodern om ett halvår.

Länkar   Läs mer om Pi:

Wikipedia: Pi
SVT Nyheter: Ny svensk pi-mästare
Kjell och Company Rasberry Pi modell 3
Berättelsen om Pi

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com