Jan SM6VTR:
Sommartid – Förvirring och språkförbistring

Posted by Erik SM7DZV on 26 mars, 2016 in Nyheter |

Summertime-2-Jan-SM6VTR

— Av Erik SM7DZV —

Kommande natt är det på nytt dags att justera klockan för sommartid. En timme framåt. Tiden mellan klockan 2 och 3 kommade natt försvinner för att återkomma när vi till hösten återgår till normaltid. Men eftersom vi trixar lite med klockan i natt blir kvällarna längre och ljusare under det närmaste dryga halvåret.

Att ställa om kornas klockor till sommartid
Det har inte alltid varit så. Mot tidiga försök med sommartid i Sverige opponerade sig bönder, eftersom djuren inte hade klockor utan gick efter dagsljuset helt på egen hand. Dagens allt färre mjölkproducerande bönder ställer om kornas klockor lite mjukare: Man flyttar fram mjölkningen en kvart om dagen under fyra dar, sedan går kornas klockor rätt.

I år: Daylight Saving Time i USA sedan två veckor
Varje land bestämde själv om sommartid. Tidigare bestämde varje land själv ifall man skulle ha sommartid eller ej. Dagens ordning och reda inleddes 1980. Men lite variation finns det i dag också. USA gick över till sommartid, daylight saving time, redan för två veckor sedan.

Berättelser innan radioskuggan faller
För ett år sedan hade jag min första kontakt med Jan, SM6VTR från Alingsås. Jan som idag är vår länk till sjömansspråket. Jan skickade berättelsen eftersom han själv ”gillar att höra radiorelaterade historier och  om radioteknik från förr, innan det totalt faller i radioskugga och glömska”. Hans berättelse handlar om sommartid och språkliga förvecklingar. Det var före Amatörradionyheternas tid. Jag publicerade den gången Jans artikel på SSA:s nyhetswebb.

Folkvagnar till USA
Jan SM6VTR i Alingsås berättar om hur det var 1966, när han var telegrafist på en båt på väg mot USA. Jan berättar om en händelse i språkförbistringens tecken. Det handlar om en epok, när sommartid kunde skapa förvirring både hos telegrafister och kustradiostationer:

– I radions begynnelse, nästan, i maj 1966 avlöste jag Seppo SM4BZH på Walleniusrederiets ms Fidelio, berättar Jan. På den tiden var mitt callsign SM7AFU som jag 1961 tilldelats av dåvarande Televerket. Provet hade jag avlagt hos Televerket på Hornsgatan i Stockholm samtidigt med provet för mitt telegrafistcertifikat. Ombord på Fidelio drog Seppo snabbt igenom pappersarbetet samt några ord om radioutrustningen innan han försvann, snabbt som en radiosignal.

Summertime-3-MS-Fidelio

1966: MS Fidelio, destination New York. Last av Volkswagenbilar.
FOTO: Privat

Min första resa med MS Fidelio startade i slutet av maj och vår destination var New York.Lasten bestod av Volkswagenbilar. Två dar före vår ankomst till New York kom skepparen in i radiohytten med ett telegram till vår agent Motoship. Av telegrammet framgick vår beräknade ankomsttid.

Jag stämde av på Chatham Radio/WCC på 8 Mc (det var före MHz, HI HI), som kom tillbaka starkt och tydligt. Precis innan jag ropade upp sa skepparn: ”fråga om dom har sommartid.”

Have you Summertime?
Sedan jag sänt telegrammet och sedan han hade kvitterat med sitt QSL nr 1 TU QRU ställde jag frågan: “Have you summertime?”

Efter en kort tystnad och kanske tvekan kom svaret: ”Träden håller på att bli gröna och tulpanerna blommar.” Jag tackade för den värdefulla informationen och avslutade förbindelsen.

”Vad sa han”, frågade skepparen.

Tulpanerna blommar
”Han sa att tulpanerna blommar”, svarade jag.

Skepparen skakade på huvudet med ett förbryllat uttryck i ansiktet och lämnade radiohytten. Ett par månader senare var det någon som talade om för mej att amerikaner använder ”Daylight saving time” i stället för britternas ”Summertime”.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com